Powerplay tips fredag 4 oktober 2024

Fredagsbongen bjuder på full omgång i Hockeyallsvenskan med intressanta fajter från ABB-, Visionite- och Liljas Arena. Kvällens main event spelas i Prag där Buffalo mot New Jersey inviger NHL-säsongen 2024/25. Nu kör vi!

Spelstopp 18:59

1. Västerås – Södertälje 2
Västerås har inlett årets säsong inspirerande men mot Kalmar var gamla ovanor tillbaka i försvarsspelet och med fyra mål i baken sista 20 blev det förlust med 3-5. Ska det bli poäng mot Södertälje behöver läckaget täppas igen på momangen för likt fjolåret är det Magnus Bogrens mannar som skapar flest offensiva chanser i Hockeyallsvenskan. När “Kringlorna” dessutom får tillbaka Filiph Engsund till fredagens dust streckas detta från höger i Gurkstaden.

2. Nybro – AIK 1
AIK fick en fin start på Smålandsturnén när tidigare Tingsryd-spelaren Simon Åkerström sänkte sin gamla klubb med dubbla fullträffar (3-1). Utan att spelet övertygade nämnvärt. Övertygade gjorde inte heller Nybro som efter att ha tagit ledningen i den första perioden mot Karlskoga förlorade matchen på sju minuter i mittakten (1-5). Såklart inget som stärker självförtroendet i en grupp som ännu inte har tagit en seger. Men sett till hur lagen har spelat i inledningen på säsongen lutar det åt vänster Liljas Arena och ettan singlas till fin procent.

3. Djurgården – Tingsryd 1
Djurgården har blandat och gett i upptakten av säsongen och mot Vimmerby lyckades inte stockholmarna stänga butiken (2-3 efter straffar). Tillbaka på Hovet ser Blomgren och Grewe ut att vara redo för comeback. Men oavsett vilka herrar Kimby ställer på isen talar mycket för att det blir tre poäng mot Tingsryd, vars anfall har fortsatt stora bekymmer. Med ett målsnitt på en fullträff per match är det svårt att vinna hockeymatcher och den höga procenten på ettan är bara att tugga i sig och gå vidare.

4. Björklöven – BIK Karlskoga X
Efter att ha hamnat i underläge mot Nybro i den första perioden tryckte Karlskoga plattan i mattan i mittperioden, där 0-1 blev 4-1. Ett resultat som Simen Andre Edvardsen putsade till i slutperioden med sin andra fullträff för kvällen (5-1). Desto svettigare var onsdagskvällen för Björklöven mot Östersund, där Oscar Tellström tryckte in segermålet med tre sekunder kvar att spela. På träningen dagen efter saknades tiron Ottosson, Maione, Osmanis och mot ett Karlskoga, som brukar trivas i Visionite Arena, målas det med den heltäckande kulören.

5. Mora – Vimmerby 1
Mora kom ut mot Oskarshamn som om de hade eld i baken och det höga tempot skulle visa sig vara ett vinnande koncept. Med en uddamålsledning inför slutperioden avgjorde Johan Persson matchen i numerärt överläge med sin femte kasse för säsongen (6-3). Vimmerby stod för en häftig vändning mot Djurgården där Jakob Karlssons sena kvittering tvingade fram straffar och väl där fintade Isak Hansen upp Andrén upp på läktaren (3-2). Bäst på plan för VHC var Robin Christoffersson och ska “Tigrarna” ha en chans i Dalarna kommer det behövas en ny målvaktsinsats av den högre skolan. Ettan är trolig men då det blir på tok för hårt streckad är det alla tecken som gäller i hopp om en ny knall.

6. Östersund – Oskarshamn X
Daniel Rosengren visade upp ett stort spel mellan stolparna mot Björklöven, som länge såg ut att räcka till poäng. Men med ett fåtal sekunder kvar av matchen fick keepern kapitulera för andra gången och Östersund fick lämna Umeå tomhänta (1-2). För Oskarshamn såg försvaret inför säsongen ut att vara den lagdel som de skulle luta sig mot, men så har det inte spelat ut. Mot Mora stod “Oket” för flera bjudningar i egen försvarszon och dagen efter 3-6-förlusten meddelade Alsenfelt att de går skilda vägar med Max Krogdahl. Trots att tvåan tidigt ser ut att bli ett värdemässigt okej tecken är det inte någon favorit att hålla i handen för tillfället. Helgardera.

7. Almtuna – Kalmar 2
Kalmar fick matchen mot Västerås precis dit de ville. Tredje akten bjöd på öppna spjäll åt båda håll och det var KHC med Andrew Vanderbeck i spetsen som hanterade det bäst (5-3). Almtuna öppnade piggt i Scaniarinken och tog ledningen två gånger om innan Södertälje bröstade upp sig och blev numret för stora (2-5). Fem raka förluster är givetvis en tuff start på säsongen, men trots det bör Uppsalagänget inte skrivas av i Gränby där de brukar bjuda upp till dans. Tvåan först, ettan därefter.

8. Buffalo – New Jersey 2
Buffalo ser ut att få det tufft att nå slutspel även i år. Desto roligare sett ur svenska ögon är att Rasmus Dahlin har fått ett C på bröstet av Lindy Ruff, som ställs mot sin gamla klubb redan i premiären. New Jersey har en stark offensiv som redan förra säsongen visade sig vara av hög klass. Med Jacob Markström i mål och ett par tillskott på backsidan ser årets lagbygge spännande ut. Att Luke Hughes och Brett Pesce saknas på grund av skador är givetvis kännbart. Men djupet i offensiven bör fälla avgörandet för Devils räkning, som spikas i Prag med en kod känsla i kroppen.

Kassaskåpet! New Jersey Devils
Devils har fått ihop ett riktigt spännande lag till årets säsong, trots att ett par backar saknas till premiären. Jesper Bratt och Company ska vara numret större än Buffalo, som tippas att missa slutspelet även denna säsong.

Varningen! Karlskoga
Likt Björklöven är Karlskoga obesegrade efter fem omgångar. De förstnämnda är givetvis favoriter att hålla sviten vid liv. Men då BIK brukar trivas i Björkstaden är X2 av högsta prio.

108 rader
1. Västerås – Södertälje X 2
2. Nybro – AIK 1
3. Djurgården – Tingsryd 1
4. Björklöven – Karlskoga 1 X 2
5. Mora – Vimmerby 1 X 2
6. Östersund – Oskarshamn 1 X 2
7. Almtuna – Kalmar 1 2
8. Buffalo – New Jersey 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100