Powerplay tips lördag 21 september 2024

Lördagsbongen bjuder på flera smällkarameller när en ny säsong av SHL drar igång. Ett Smålandsderby samt ett revanschsuget Färjestad mot Rögle känns högintressant och två hack ner i seriehierarkin gästas Mariestad av Borås i premiäromgången. Låt oss hugga in!

Spelstopp 15:14

1. Frölunda – Leksand 1
Fjolårets kvartsfinalserie lagen emellan var minst sagt jämn men detsamma går inte säga om försäsongsmatchen i Strömstad där Frölunda dikterade villkoren (5-3). Gustav Rydahl kommer inte spela premiären på grund av skada och Leksand får klara sig utan Kalle Östman som är avstängd efter krocken med domaren i fjolårets kvartsfinal. Sett till oddsen ser detta ut att bli en jämn tillställning men då lördagens kupong inte saknar svårtippade duster spikas ettan i Scandinavium till okej procent.

2. Växjö – HV71 X
Växjö-spelarna är redan varma i tävlingskostymen efter tre vinster på sina fyra CHL-matcher. I 4-1-segern mot Storhamar hittade Joachim Blichfeld nätmaskorna vid dubbla tillfällen och som så många år tidigare blir Lakers att räkna med även denna säsong. HV71 kliver in i årets seriespel med ett nytt ledarskap och flera nya spelare. Huruvida Anton Blomqvist kommer få “Tjurarna” tillbaka till fornstora dagar sparas till en annan gång men nog bör spelet på resande tass bli bättre än fjolåret. Att få med sig poäng från Vida Arena är inte den lättaste uppgiften men när ettan blir högt streckat är garderingar att föredra i jakten på storkovan.

3. Linköping – Brynäs 1
Brynäs har fått ihop ett starkt lag inför återkomsten i SHL med hemvändaren Jakob Silfverberg som största utropstecken. Ett poängsnitt på en pinne per match är inte att räkna med denna vända och även om Gävle-laget har goda chanser att åter etablera sig i finrummet övervärderas de av tipparna i denna match. Linköping har absolut inte övertygat under försäsongen och visst finns det ett frågetecken kring defensiven. Men sett till oddsen och lagens grundvärdering ska “Lejonen” vara numret större och den lågt streckade ettan lämnas allena i Saab Arena.

4. Malmö – Skellefteå X
Malmö har ett av ligans yngsta lag denna säsong och likt tidigare år är det flera nya ansikten i omklädningsrummet. Många tippar “Hökarna” i botten av tabellen och mot Skellefteå ska Tomas Kollars mannar normalt sätt inte räcka till. Dock är Skellefteås skadelista till premiären lång och utan Jonathan Johnson, Linus Lindström, Arvid Lundberg och långtidsskadade Måns Forsfjäll känns de regerande mästarna inte lika omöjliga att rå på. När dessutom spelvärdet ser ut att hamna i väst vaskas den hårt betrodda tvåan. 1X.

5. Luleå – Timrå 1
Trots att Luleå har förstärkt offensiven ordentligt har resultaten under försäsongen uteblivit. Det kan till stor del tillskrivas defensiven som inte har varit sig likt och knappast blev det bättre när nyheten kom att Oskar Laaksonens troligtvis inte kommer till spel innan jul. Timrå är ett annat lag vars defensiv känns oviss inför seriestarten även om resultaten under upptakten för TIK har varit desto bättre. Något som ser ut att påverka strecken i Norrbotten och håller sig ettan kvar kring 50-strecket känns det som en vettig spik.

6. Färjestad – Rögle 1
Färjestad har en offensiv som sällan skådats i SHL-sammanhang och i sina fyra CHL-matcher har värmlänningarna gått rent. Senast på resande tass mot finska mästarlaget Tappara där alla sex mål frammåt gjordes av olika målskyttar. Att FBK får axla favoritskapet i denna match och denna säsong känns givet men är det något lag som vet hur man vinner på värmländsk mark är det Rögle. De grönvita kommer få klara sig utan skadade Daniel Zaar, ett tungt avbräck givetvis. Men när många håller Färjestad hårt i hand denna lördag är samtliga tecken att föredra om plånboken tillåter.

7. Örebro – MoDo 1
MoDo var snubblande nära en slutspelsplats i fjol men i stället var det Örebro som knep den sista biljetten. Närke-klubben fortsätter med Niklas Eriksson i båset och Patrik Karlkvist har värvats för att leda offensiven, och med fem mål på försäsongen har han hittills nått upp till de högt satta förväntningarna. I fjol var ÖHK favoriter mot MoDo. Men då Henrik Gradin har landat både offensiva och defensiva förstärkningar känns detta på förhand som det kan gå åt bägge håll och tvåan slår därför utgångsettan följe.

8. Mariestad – Borås 1
I Mariehus arena är det uppdukat för festligheter när Filip Thörnqvist ska tackas av innan nedsläpp och få sin fana hissad till taket. Matchen som sedan ska spelas ser ut att kunna bli jämn sådan. Borås har gått rent i sina fem försäsongsmatcher med sitt nykomponerade lag, där Christian Lindberg är den stora stjärnan. Mariestad har även de spelat en fin hockey på försäsongen även om det i genrepet mot Dalen inte räckte till seger (3-4) trots ett stort spelövertag. En svårtippad premiärmatch som gör sig bäst med en helgardering.

Kassaskåpet! Luleå
Resultaten har inte gått Luleås väg på försäsongen trots att spelet har sett lovande ut. Timrås defensiv ser milt sagt skakig ut och bör vara en mumsbit för “Björnarna” med all den offensiva spets som har plockats in.

Varningen! Malmö
Malmös unga trupp ser ut att få det tufft att mäta sig med ligans tungviktare i år. Men mot ett skadeskjutet Skellefteå som kommer på besök bör “Hökarna” ha goda chanser att gå på knock i den första ronden.

108 rader
1. Frölunda – Leksand 1
2. Växjö – HV71 1 X 2
3. Linköping – Brynäs 1
4. Malmö – Skellefteå 1 X
5. Luleå – Timrå 1
6. Färjestad – Rögle 1 X 2
7. Örebro – MoDo 1 2
8. Mariestad – Borås 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100