Topptipset tips torsdag 19 september 2024

Det utvidgade Champions League-formatet bär frukt under torsdagen. Fyra fina fajter från den nydanande turneringen följer och finast av dem alla är Monacos möte med Barcelona. Allsvenskan liksom Superettan tar sedan Topptipset i mål. Mycket nöje!

Spelstopp 18:59

1. Atalanta – Arsenal X
Arsenal gnetar sig fram. De har visserligen fått med sig poängen, som senast mot Tottenham, men spelet imponerar föga. Till matchen mot Atalanta är Ödegaard samt Sakas förmodade frånvaro två tydliga minus som den högt (över)skattade Rices comeback inte väger upp. Att rutinen på Champions League-nivå till stor del lyser med sin frånvaro höjer inte heller värdet på summan. Gasperinis regerande Europa League-mästare har fin fart sedan gammalt och hos lirare likt Lookman, som inte bara säkrade vårens stora titel utan även helgens seger mot Fiorentina med sina 1+1, finns förmåga att såra. Britter som inte heter Man City är inte att lita på. Gardera.

2. Monaco – Barcelona X
Xavis sötebrödsdagar är över. Spelarna får enligt egna utsagor nu inte ledigt var och varannan dag och tvingas dessutom delta på den så försmädliga fysträningen. Hansi Flicks intåg är odelat positivt och Barcelonas fina start har tvingat igång VAR-maskineriet i Madrid i förtid. Är det något som ska kunna grusa det nyfunna hoppet är det dock skadeläget, som till stor del hänger i från tidigare regim. De Jong, Fermin, Christensen, Araújo, Olmo, Gavi och Bernal är tunga avbräck när övermännen från sommarens Gamper-Trophy möter upp i ett sammanhang som gäckat katalanerna länge. Fransoserna körde över Barca med 3-0 på bortagräset senast och även om en hel del vatten runnit utesluter vi inte att de löser ett resultat hemmavid nu. Offensiven är kvick och spetsig, hemmaspelet starkt. 1X reas ut och är potentiellt viktiga komplement på bongen.

3. Atlético Madrid – RB Leipzig 1
Fyra nollor är åtminstone tre för mycket för Los Rojiblancos. Atlético Madrids inledande fem fajter i ligaspelet har sett klart svajigare ut än vad första anblick ger sken av. Möjligtvis ger de dubbla poängtappen en liten fingervisning. Diego Simeone har jagat ny självbild och försökt få ordning på det nya framåtlutade spelet i tre år utan att riktigt lyckas. Med sommarens nya rekordvärvningar kan det eventuellt gå vägen på sikt, men RB Leipzig är verkligen ingen lätt motståndare. Simons, Sesko, Openda har energi på burk och svävar fritt i offensiven. De kommer sätta Oblak på prov och kan mycket väl få med sig ett resultat. Gubbgardering (etta-tvåa)!

4. Brest – Sturm Graz 1
Det är inte världens roligaste Champions League-fajt som stundar mellan Brest och Sturm Graz på den neutrala mattan i Guingamp. Med lite god vilja, och sådan bör visas, ges dock även denna drabbning en chans. De sistnämnda har inlett respektive ligasäsong starkast men ska på det stora hela vara någon nivå ner. När Sturm mötte franskt ECL-motstånd i form av Lille i våras blev det stortorsk (0-3) på hemmagräs. Brest gjorde Ligue 1-succé på tredjeplatsen i fjol och när motståndet inte heter PSG, som den gånga helgen, är de ett lag att räkna med. Senast det vankades spel i annat än bortaborg för Eric Roys fransoser asfalterades Saint Etienne med 4-0 efter stor show av den smakfulle offensive mittfältaren Del Castillo. Bra etta runt 50-55 procent.

5. Häcken – Djurgården 1
Häcken har sina problem med försvaret, om detta råder inga tvivel efter derbyt mot Blåvitt. Offensiven är desto bättre, både såväl bred som spetsig, och ett på senare tid offensivt impotent Djurgården ska, precis som i fjol, kunna passa Pacos värdar väldigt bra. Blåränderna drog blankt i dubbla möten på Bravida förra året och är i allmänt dåligt slag med blott en seger på de fem senaste allsvenska försöken. Med Gulliksen out tror jag att gästerna nollar igen. Ettan spelas till trevlig procent.

6. Elfsborg – IFK Norrköping 1
Sedan Oscar Hiljemarks tillträde har inget lag i Allsvenskan varit vassare än hans boråsare. Elfsborg är bättre med bollen, äger den mer och är samtidigt kvicka i kontringen. De hävdar sig både inhemskt och på kontinenten. Norrköping har i sin tur varit Sveriges kanske sämsta lag sett till förutsättningarna denna säsong. De har haft marginalerna med sig på ett sätt som hade fått Real Madrid att rodna men harvar ändå runt i botten. Med MVP Totte Nyman out tar turen slut på Borås Arena. Ettan är hårt hållen men lämnas till sitt öde.

7. Örgryte – Landskrona X
Landskrona gör som Utsikten gjorde i fjol. Med såväl serieledning liksom uppflyttning som i en ask började det för ett par omgångar sedan rämna. Tappen av Edvardsson/ Burakovsky i somras ter sig kostsamma och av allt att döma kommer skåningarna inte att orka löpa den allsvenska linan ut. Framför sjökapten Treutigers simmiga blick på Gamla Ullevis VIP-läktare har Örgryte å andra sidan kastat loss för ett närtida uppsving. Med två på varandra följande bortasegrar mot Gefle respektive Brage har den äldsta föreningen av dem lämnat de allra djupaste av vatten bakom sig och seglat upp i tabellens mitt. Lustigt nog är det efter försäljningen av lagets bäste spelare, Eddie Sylisufaj, som poängen börjat trilla in. Så kan det mycket väl fortsätta i detta luriga möte. Alla tecken används

8. Degerfors – Gefle 1
Degerfors är ett av lagen i jakt på BoIS. Tre raka treor, sju utan förlust, är ett smakfullt facit för alla inblandade nere på Bruket. Att de i och med detta ska gälla som favoriter och gå rent mer eller mindre resten av säsongen ter sig däremot varken rätt eller rimligt. Gefle har inte någon vidare säsong bakom sig men i den sits ..tränare namn.. mannar befinner sig kommer de knappast lägga sig utan en fajt. Det vändande inbördes mötet i våras innebar poäng och till rådande procent är det läge att hålla tummarna för något liknande återigen. Ettan garderas med ett rensande kryss.

Kassaskåpet! Elfsborg
Elfsborg ser otroligt fina ut, Norrköping raka motsatsen. De gula är ett klart bättre lag, med hemmaplan därtill.

Varningen! Monaco
Barcelona har sett fina ut under inledningen men i Champions League finns mycket kvar att bevisa. Monaco borta är ingen smal sak. 1X finns med.

108 rader
1. Atalanta – Arsenal 1 X 2
2. Monaco – Barcelona 1 X 2
3. A.Madrid – RB Leipzig 1 2
4. Brest – Sturm Graz 1
5. Häcken – Djurgården 1
6. Elfsborg – Norrköping 1
7. Örgryte – Landskrona 1 X 2
8. Degerfors – Gefle 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100