Topptipset tips fredag 13 september 2024

Fredagens Topptips utgör en aptitretare inför den efterlängtade fotbollshelg som alltid kommer efter de evighetslånga landslagsuppehållen. I La Liga väntas ett pressat Betis ta sig i kragen och på Signal Iduna Park stöter två obesegrade manskap samman. Nu tar vi upp jakten på åtta gröna bockar!

Spelstopp 20:29

1. Real Betis – Leganés 1
Leganés åstadkom mycket med små medel under sommarens övergångsfönster. Bland annat signades Sébastian Haller och Matija Nastasic i dess absoluta slutskede. Två av många meriterade namn som ska bidra till nykomlingarnas överlevnad. Efter tre kamper utan nederlag kom ett bakslag just före uppehållet när Mallorca blev för svåra. Risken är påtaglig att nästa mina kommer på Estadio Benito Villamarín. Real Betis har fortsatt mycket att bevisa efter en trevande upptakt, men det råder inga som helst tvivel om att kvaliteten finns där. Fornals och Abde Ez går i bräschen när grönvitt drar det längsta strået. Ettan står på egna ben.

2. Dortmund – Heidenheim 1
Även om det inte blev någon trea senast ska Dortmund känna sig tillfreds med hur stabilt spelet såg ut även efter att Schlotterbeck visats ut med knappa kvarten kvar av ordinarie tid. De gulklädda fattade väl avvägda beslut och höll 0-0 hela vägen in i kaklet utan några som helst problem. Här kan Bynoe-Gittens och company få större offensivt utrymme. Med det sagt finns inget som helst utrymme för underskattning. Heidenheim har fått en flygande start på det så omtalade “svåra andra året”. Bullshit, säger Frank Schmidt, som alltid har gått sin egen väg och inte tycks vara drabbat av att det har blivit ett par spelartapp. Bortasegern känns avlägsen på Signal Iduna Park. Att slänga med ett rensarkryss vid ettans sida är däremot ingen dum idé.

3. Saint-Étienne – Lille 1
Tre raka förluster och 0-7 i baken är allt annat än den start på det nya Ligue 1-äventyret som Saint-Étienne drömde om. Senast det begav sig här på Stade Geoffroy-Guichard blev Le Havre numret för stora (0-2). Det gröna gänget hade trots det en del positivt att ta med sig vidare, då de skapade chanser för att göra både två och tre baljor. Klubblagen runtom i världen brukar inte vara överförtjusta i landslagsuppehåll. Gissningsvis blev det en och annan svordom i Lilles klubbhus när det framkom att Hákon Arnar Haraldsson skadat foten under en träning med Island. Den kreativa fältaren befaras bli borta till jul och är ett synnerligen tungt tapp. Lågt streckade 1X är av yppersta vikt.

4. Hull – Sheffield United X
Förutsatt att uppenbar stjärnkvalitet saknas är tid vad ett helrenoverat bygge behöver. Hull-coachen Tim Walter står knappast ensam att beskylla för att dennes livliga, offensiva spelfilosofi inte gått att bedriva under de fyra första omgångarna. Nu har nyförvärven kommit in i gänget. Nu ska “Tigrarna” börja röra på sig. Tufft motstånd väntar i form av Sheffield United, som har fått behålla stora delar av fjolårets lag. Det må ha varit skruttigt i PL, men sticker ut en trappa ned. Med relativt korrekta streck nyttjas den bredaste penseln i samlingen – 1X2!

5. Dender – Standard Liège 1
Till att börja med är det läge att peta in ett par brasklappar. Jupiler Pro League är ett getingbo där 13 lag ryms inom fyra pinnar. Ligan är dessutom bara sex omgångar ung. Slutligen har Dender fått betalt i överkant för chanserna som skapats. Med allt detta sagt är det omöjligt att inte imponeras av vad värdarna har uträttat under upptakten. De bottentippade nykomlingarna har respektlöst klivit in och bjussat den belgiska publiken på stor underhållning. Det kan bli en välkommen omväxling i tillvaron för den sorgsna supporter som är van att kolla på Standard Lièges matcher. Det egna spelet är hopplöst uselt och åtta pinnar är utdelning i kraftig överkant. 1X agerar lås och bom.

6. Cesena – Modena 1
Att klubbar återuppstår är inte ett helt ovanligt fenomen nere på ”stöveln”. AC Cesena tillbringade sammanlagt 13 säsonger i högstaligan och var en gång hemvist för gubbar som Adrian Mutu, Antonio Candreva och Germán Denis. 2018 gick klubben i konken och upp ur askan steg fenixklubben Cesena FC. Där finns bland annat Sydney van Hooijdonk, som gjort en hel del mål i Eredivisie och ska vara en toppspelare på den här nivån om han lyckas tina upp. Modena föll dråpligt mot Cittadella innan uppehållet (0-1) och får svårt att ladda om till denna fejd om Emilia-Romagna. Intressant singel i väst.

7. Shamrock Rovers – Sligo Rovers 1
Shamrock Rovers har i takt med de senaste säsongernas framgångar blivit ansiktet utåt för den irländska bollen ute på kontinenten. Någon femte titel i följd kommer det emellertid inte att bli. “Hoops” har spelat tillräckligt bra boll för att vara med i diskussionerna, men inte alls fått betalt därefter. För Sligo Rovers är fallet det motsatta. Underliggande mått tyder på att gästerna har i tabellens botten att göra. Ögat avslöjar att John Russells grabbar innehar tredjeplatsen i en något haltande tabell. Om så förblir fallet vore det en av säsongens större orättvisor. Oddset talar sitt tydliga språk – ettan är en singel att luta sig emot hela vägen upp till 70-strecket.

8. Waterford – Dundalk 1
36-årige Pádraig Amond står noterad för elva baljor för Waterford denna säsong. Med det ligger han tvåa i skytteligan, vilket säger det mesta om konkurrensen. Den senaste ligastruten kom dock i början av juni, vilket till slut har påverkat hela lagets prestation. Fyra förluster på de fem senaste har gjort att nykomlingarna har tappat mark i kampen om den tredje kontinentalplatsen. Dundalk drömmer i bästa fall våta drömmar om någonting sådant. För “The Railwaymen” är det nervös nedflyttningsstrid som gäller. Sannolikt finns bara två tänkbara utfall kvar. Direktnedflyttning eller nedåtkval. Jon Dalys mannar kommer att göra allt i sin makt för att ha ödet i egna händer om mindre än två månader. Gardera favoritettan i största möjliga mån.

Kassaskåpet! Shamrock Rovers
Sexan Shamrock Rovers ställs mot trean Sligo och är massiva oddsfavoriter av en god anledning. Tabellen förtäljer sällan hela sanningen och turen kommer att ta slut även för den irländska fotbollens Alexander Lukas. Framåt, Shamrock!

Varningen! Saint-Étienne
Slitage och skador från landslagsuppehållet vållar stora problem för Lille, som bland annat saknar Haraldsson. Allt norr om 55 procent till höger känns högt när Saint-Étienne har supportrarna i ryggen. 1X är prio ett.

108 rader
1. Real Betis – Leganés 1
2. Dortmund – Heidenheim 1 X
3. Saint-Étienne – Lille 1 X 2
4. Hull – Sheffield United 1 X 2
5. Dender – Standard Liège 1 X
6. Cesena – Modena 1
7. Shamrock – Sligo 1
8. Waterford – Dundalk 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100