Powerplay tips fredag 12 april 2024

På fredagens Powerplay bjuder den skandinaviska hockeyn på den stora spänningen. Avslutningen hämtas visserligen från Nordamerika och dessförinnan gör vi ett mellanspel i alpligan. I Danmark ska finalspelet inledas, i Norge ska semifinalerna avslutas och i Sverige kan Mora få respass och Frölunda en enorm uppförsbacke. Nu gäller det!

Spelstopp 18:59

1. Frölunda – Skellefteå 1
Precis som i respektive lags kvartsfinalserier har uteslutande jämna matcher lagts till handlingarna i denna semifinal. Hittills har tre hemmasegrar förts till protokollet och att mönstret förblir intakt efter fredagens slutsignal i Scandinavium ligger nära till hands. Fortsätter Malte Strömwall att komma till lika mycket chanser som i onsdags så är det bara en tidsfråga innan isen lossnar. I Skellefteå tog Gustaf Lindvall plats mellan stolparna i Linus Söderströms ställe, och den sistnämndes frånvaro på torsdagens träning pekar på att Lindvall vaktar buren även här. Såvida ettan inte sticker bortom 40 procent testas den allena.

2. Mora – Djurgården 1
Hyllade Waltteri Ignatjew har blandat och gett lite i slutspelet. När Mora hade problem i kvarten mot AIK var det delvis på grund av att Bibeau hade övertaget i målvaktsduellen. Att Djurgården hade möjligheten att avgöra matchserien på Hovet i onsdags var likaså delvis på grund av att Viktor Andrén varit snäppet tätare än finnen. Den saken blev det ändring på när MIK och Ignatjew spelade för sin existens. 6-1 var ord och inga visor. Givetvis var det firma Yetman/Carlsson som låg bakom överkörningen med stor briljans i numerärt överläge. “Järnkaminerna” bjuds inte på något utrymme och går på en ny mina i Smidjegrav Arena. Spiketta!

3. Stavanger – Vålerenga 1
Med en urstark kämpaseger på bortais hade Vålerenga skaffat sig ett smashläge inför onsdagens kamp i Jordal Amfi. Seger där och VIF hade trotsat både odds och skador genom att ta sig till final. Med betoning på hade. Trots att Alex Dostie försökte visa vägen i den inledande perioden orkade inte “Enga” hela vägen in i kaklet. Stavangers bredd blev utslagsgivande när Tristin Langan, som annars fört en ganska anonym tillvaro under säsongen, trädde fram ur skuggorna. Två strutar och en macka från Langans sticka innebar att Oilers kunde vända på steken. I den norska oljans huvudstad säkrar värdarna finalplatsen. Etta!

4. Sönderjyske – Esbjerg 2
Sönderjyskes sportchef förtjänar en löneförhöjning. Den sena värvningen av Mattias Pettersson, rimligtvis tänkt som bredd på målvaktsposten, har visat sig vara pusselbiten som Vojens-gänget behövde för att nå nästa nivå. 4-2 i matcher mot Herning imponerade och nu väntar ett stekhett finalderby. Att Esbjerg passerade Aalborg och tog sig hit är en rejäl skräll. Downing, Winquist och resterande Energy-gubbar visade geist när de tog sig samman efter att ha förlorat två raka och vann match sju på bortais. Under säsongens gång har vi sett rafflande draman och oerhört ensidiga segrar i stil med 13-3 och 7-0, en åt vardera håll. Missa inte lågt streckade X2 i detta svårsiade sjöslag.

5. Herning – Aalborg 1
En bronsmatch i två episoder mellan gäng med risig motivation väntar. Motivationsbristen beror dels på att en finalplats varit en del av självbilden för båda parter, och dels att det i praktiken bara finns en bronspeng att spela för. Inget CHL-spel eller någonting i den stilen. Herning pressade på för att ta semifinalen mot Sönderjyske till en sjunde och avgörande match, men trots ett massivt spelövertag räckte det inte hela vägen. Aalborg höll å sin sida på att iscensätta en imponerande vändning mot Esbjerg, men föll på målsnöret. 0-3 hemma i Gigantium var en enorm besvikelse och helt lätt blir det inte för Piraterna att ladda om. Ettan först, tvåan därefter.

6. Salzburg – Klagenfurt 1
Trots en smakstart senast det begav sig så ville det sig inte för Salzburg. Härföraren Peter Schneider visade vägen i den inledande perioden. Efter densamma hade energidrycksgänget en 2-0-ledning, men en hårtork senare kom Klagenfurt ut som ett helt annat lag. Mursak och Haudum gick längst fram i ledet när KAC vände på steken och på slutklämmen noterades även kapten Hundertpfund för en poäng (4-2). Fredagens gäster har ett ypperligt utgångsläge inför fortsättningen, men ska knappast gälla som favoriter på resande tass. Dra från den spelvärda vänstersidan och så långt stålarna räcker.

7. St. Louis – Carolina 2
Andrei Svechnikov bjöd på hockeygodis av den högre skolan när Carolina lade Boston på rygg. En mäkta imponerande 4-1-seger, där ryssens lacrosse-mål var den givna höjdpunkten. Må hända att den typen av mål får oförtjänt mycket kärlek, men just detta var extra läckert. St. Louis hade inga större problem med att avfärda Connor Bedard och dennes Chicago. Nyckeln var att få hål på Mrazek och efter mindre än fem minuter var tjecken utbytt. Mission accomplished. Då hade Blues 3-0 och samma marginal stod sig linan ut (5-2). Värre var faktumet att Krug gick sönder under matchens gång. Han gör sannolikt Neighbours sällskap i rehabrummet när resterande gubbar ger sig ut i Enterprise Arena. Rensarkrysset ackompanjerar favorittvåan. Mer än så ska inte behövas.

8. Vegas – Minnesota 2
Det blev ingen succé direkt i återkomsten för Adin Hill. Den stundom hyllade Vegas-spaden har haft en skadeplågad säsong och för Golden Knights del hoppas vi att han hittar formen lagom till att slutspelet drar igång. Ska VGK gå långt där behöver de också få bukt med det märkligt svaga bortaspelet. Det är ingen faktor här i T-Mobile Arena, där värdarna ändå får passa sig om de inte ska straffas av de spetsiga besökarna. Det är inte alls otänkbart att Jesper Wallstedt får en ny chans efter att ha hållit nollan mot Blackhawks i början av veckan (4-0). I sådant fall gör han blågula profiler som Joel Eriksson Ek och Jonas Brodin sällskap ute på isen. Den överbetrodda ettan är sista tecken att ansluta till mixen.

Kassaskåpet! Stavanger
Vålerenga hade sin chans i onsdags. Sådan är känslan inför match sju i DNB Arena. Stavanger har ett bättre skadeläge, kan rotera friskare och är i grunden lite bredare. Olimbs och Dosties spets räcker inte för “Enga”. Etta!

Varningen! Minnesota
Det blir inget slutspel för Minnesota, men ur blågul synpunkt förblir de särskilt intressanta att följa. Evigt underskattade Joel Eriksson Ek är en behållning att beskåda och kan mycket väl skjuta Vegas i sank. Högersidan måste finnas med!

108 rader
1. Frölunda – Skellefteå 1
2. Mora – Djurgården 1
3. Stavanger – Vålerenga 1
4. Sönderjyske – Esbjerg 1 X 2
5. Herning – Aalborg 1 2
6. Salzburg – Klagenfurt 1 X 2
7. St. Louis – Carolina X 2
8. Vegas – Minnesota 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100