Powerplay tips torsdag 11 april 2024

Sensationen från Ängelholm, Rögle BK, har chans att svepa de regerande mästarna Växjö Lakers. Kvällens SM-semi är såklart höjdpunkten på torsdagens rafflande Powerplay. En kupong som även innehåller heta kamper i kvalet mot HA, landskamper och dundermöten från andra sidan pölen. Nu åker vi!

Spelstopp 18:59

1. Rögle – Växjö 2
Det har varit tre jämna och tighta semifinaler, varav två har gått hela vägen till sudden. Nu står vi likväl här med en 3-0-ledning för Rögle som fortsätter att övertyga och ha studsarna med sig. Fem mot fem var Lakers det bättre laget i tisdags, där flertalet onödiga utvisningar satte käppar i hjulet för Jönssons manskap. Rögle är alltjämt obesegrade i slutspelet och har förvandlats till en grönvit maskin som bara tuggar på. Rifalk har kommit upp stort mellan stolparna i var och varannan match. Skadan på Ryfors är emellertid ett aber för bandyklubben som får lite väl mycket kärlek av tipparna. Dra från höger så långt kosingen räcker.

2. Halmstad – Kristianstad 2
Efter några mediokra prestationer mot Hudik och Piteå visade Halmstad upp ett stort spel när Vimmerby lades på rygg med hela 6-3 hemma i Halland. Samtliga enheter hade bestämt sig för att inte hålla tillbaka i skridskoåkningen, något som onekligen skördade frukt. Kristianstad har haft en annan approach i kvalserien och förlitat sig på lagets trygga defensiv och framförallt Ragnewalls storspel på linjen. Mot Väsby höll det inte hela vägen (3-4 efter sudden) och någon favorit att luta sig emot är inte “Pivas” gäng. Tvåan öppnar, men det är inte läge att snåla med garderingar.

3. Hudiksvall – Väsby X
Två vitala poäng borta mot Piteå innebär att Hudiksvall har tagit upp jakten på Kristianstad som toppar tabellen, två pinnar före såväl Hudik som Väsby. De sistnämnda betvingade skåningarna senast via 4-3 efter sudden. Carl Wassenius och Anton Brandhammar visade vägen för hamburgare-bröderna, en duo som inte hade gjort bort sig i Hockeyallsvenskan. En som ryktas vara klar för HA (Kalmar) är Hudiksvalls eminenta back, William Eckmyhl, som låg bakom hälsingarnas samtliga fullträffar i LF Arena. Jämnt så det förslår och med någorlunda sunda streck tar vi inga risker – 1X2!

4. Vimmerby – Piteå 1
I såväl grundserien som i Allettan visade Vimmerby upp ett solitt spel och föll sällan ur ramen. I slutspelet har det varit precis tvärtom för Sylvegårds tigrar som blandat höga toppar med djupa dalar. 3-6 borta mot Halmstad tillhör den senare kategorin och nu är goda råd dyra för grabbarna från Astrid Lindgrens hemstad. Förlust mot bottekollegan Piteå och mycket talar för att Vimmerby huserar i Hockeyettan även nästa säsong. Liknande förutsättningar gäller för de tillresta norrbottningarna som har målman Westermark att tacka för att de knep en pinne mot Hudik senast. 1X låser in den gröna bocken.

5. Danmark – Norge 1
Landslagen har smugit igång uppladdningen inför hockey-VM i Tjeckien. De nordiska grannländerna Danmark och Norge ska träningsspela på dansk is under torsdagskvällen och det är värdnationen som iklär sig favoritkepsen. Det laget som Norge ställer på isen är nämligen inte mycket att hänga i granen. Forwardssidan ser riktigt tunn ut då flertalet baggar alltjämt är i gång i diverse slutspel (i skrivande stund), inte minst Moras succétrio Steen, Vesterheim och Brandsegg-Nygård. Danmarks offensiv leds av Mikkel Aagaard och Nick Olesen och som sista utpost har man HV:s kvalhjälte Frederik Dichow. Spikad etta upp till 65 prolle!

6. Slovenien – Österrike 2
Österrike lyckades hänga kvar i A-VM med ett nödrop. Trots stundom bra spel radade alpnationen upp förluster och det krävdes straffar i den avgörande dusten mot Ungern för att säkra en biljett till Tjeckien. När Österrike nu träningsspelar saknas flera viktiga kuggar som lirar final i ICEHL med Klagenfurt eller Salzburg. Det gör även Slovenien som bland annat står utan rutinerade Bremerhaven-kvartetten Verlic, Jeglic och Urbas. I en öppen kamp lockas vi mest av den (just nu) lägre streckade högersidan, men håll gärna ett öga på eventuella odds- och streckrörelser.

7. Pittsburgh – Detroit 1
Vi lämnar den europeiska hockeyn och tar oss över Atlanten där agnarna strax ska skiljas från vetet. Vinnaren i detta klassiska möte tar ett stort skutt mot slutspel medan förloraren troligen kan börja putsa på järnsjuan. Pittsburgh var länge uträknade, men har stått för en sanslöst stark avslutning på grundserien. Mycket har handlat om Sidney Crosby som efter dennes magnifika vår är en kandidat till att vinna Hart Trophy, priset för ligans viktigare spelare. Detroit tappade dyrbara poäng mot Washington senast och är svaga på resande skridsko. Spikettan lockar till runt 45-50 procent.

8. Buffalo – Washington 1
Något slutspel kommer det inte att bli för Buffalo, vars chanser försvann all världens väg i samband med uddamålsförlusten mot Dallas under natten till onsdag. Sabres har gjort en godkänd avslutning på grundserien och insatsen borta mot ett vasst Stars behöver Dahlin och company inte skämmas för. Nu handlar det om att avsluta i stil och vi tror inte att värdarna kommer att kasta in handduken. Slutspelsjagande Washington rånade Detroit på två pinnar häromnatten och är i grund och botten ett mediokert lag utan Bäckström, Kuznetsov med flera. Ettan lämnas allena med en skön känsla i kroppen.

Kassaskåpet! Danmark
Norge beger sig till grannlandet med en synnerligen blek forwardssida och får finna sig i att slå från ett kraftigt underläge i denna träningslandskamp. Given etta!

Varningen! Växjö
Sett över fyra perioder plus lite till var Växjö det bättre laget i match 3 och kan Lakers hålla sig borta från botbänken ska de ses med god chans att tvinga fram en femte drabbning i Vida Arena.

108 rader
1. Rögle – Växjö 1 X 2
2. Halmstad – Kristianstad 1 X 2
3. Hudiksvall – Väsby 1 X 2
4. Vimmerby – Piteå 1 X
5. Danmark – Norge 1
6. Slovenien – Österrike X 2
7. Pittsburgh – Detroit 1
8. Buffalo – Washington 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100