Powerplay tips onsdag 10 april 2024

Frölundas försök att skapa nerv i semifinalen mot Skellefteå toppar onsdagens Powerplay. En trappa ned har Djurgården möjlighet att boka en plats i finalen mot Brynäs. Det snålas heller inte med spänningen i övriga fyra europeiska ligor som finns på menyn. NHL rundar sedermera av kalaset, bland annat med höjdaren mellan Edmonton och Vegas. Nu gäller det!

Spelstopp 18:59

1. Frölunda – Skellefteå 1
I måndagens möte såg det i två perioder ut som att Skellefteå skulle rinna ifrån till en komfortabel viktoria. Rickard Hugg hade själv satt ettan och assisterat till tvåan när SAIK kopplat greppet. Men Frölunda var inte klara. Rönnberg förmådde sitt manskap att spotta upp sig rejält i den avslutande ronden. Via mål från Strömwall och Innala tvingade VF fram en förlängning. Där kom ett dråpligt felpass från Henrik Tömmernes att stå laget dyrt. Hugg hade återigen ett finger med i spelet när västerbottningarna gjorde 3-2, och därmed utökade ledningen i matchserien. I Götet har onsdagens värdar goda förutsättningar att reducera, särskilt då Andreas Johnson är ett stort frågetecken. 1X räcker.

2. Djurgården – Mora 2
Det går att kräva så mycket mer från Marcus Krüger och Linus Klasen, särskilt i spelet med lika många gubbar på isen. Att den sistnämnde är direkt svag när det inte handlar om powerplay är ingen större chock. Den tänkte ledaren Krüger behöver dock höja sig markant om Djurgården vill stänga semifinalbutiken och sedermera ha något att komma med mot Brynäs. Mora kommer att slåss till sista blodsdroppen och med lite bättre effektivitet hade det kunnat vara de som hade matchbollar nu. Levererar Yetman och Carlsson på samma sätt som tidigare gillas masarnas chanser på Hovet. X2 öppnar, ettan ansluter bara om lädret tillåter det.

3. Fribourg – Lausanne 1
Tre jämna matcher och en där Fribourg dominerade fullständigt har lagts till handlingarna. Då har värdarna en rejäl kulle att bestiga. Marcus Sörensen och hans kamrater försöker och försöker, men har otroligt svårt att hitta vägar förbi en storspelande Connor Hughes i Lausannes kasse. Hughes följde upp en hållen nolla med att bara släppa en puck förbi sig senast det begav sig. Djoos och Pilut är andra bärande balkar i ett solitt LHC som emellertid streckas i kraftigt överkant här i BCF Arena. Då är det bara att kasta tvåan i papperskorgen. Jobba in 1X!

4. Eisbären Berlin – Straubing X
Det blev ingen åttonde raka seger för Eisbären Berlin. Marcel Noebels var inte riktigt lika pricksäker som tidigare och Jake Hildebrand i kassen var inte den mänskliga mur som vi fått lära känna under slutspelets gång. Då föll “Isbjörnarna” i en tight affär (2-3) och får istället en ny chans att avgöra hemma i Uber Arena. Straubing gjorde vad som var nödvändigt för att förlänga säsongen. Det innebar bland annat att Nicolas Mattinen, klassbacken som rapporteras vara klar för en flytt till Mannheim kommande säsong, fick enorm istid. Den nyttjade han på bästa sätt och var inblandad i två mål framåt. Tigers har kapacitet att tvinga fram fler fighter och denna duell gör sig bäst helgarderad.

5. Vålerenga – Stavanger 2
Storhamars finalmotstånd kan komma att utses under onsdagskvällen. Vinner Vålerenga inför hemmafansen i Jordal Amfi är saken klar. Mathis Olimbs vågade spel straffade sig visserligen vid ett av bakåtmålen senast det begav sig, men den flitigt SHL-meriterade veteranen visar i match efter match vilken klass han håller. Med Mingoia och Partanen borta har Olimb axlat ett gigantiskt ansvar, och det med bravur. Stavanger har ett långt mer gynnsamt skadeläge, något som redan borde ha blivit utslagsgivande. När allt ställs på sin spets drar Kissel det tunga lasset, samtidigt som veteranen Mauldin vaknar till liv. Vi går mot en sjunde och avgörande i oljehuvudstaden. Spikad tvåa!

6. Bordeaux – Rouen 2
Storfavoriten Rouen var piskade att vinna tisdagskvällens fight för att garantera att de får en ny chans inför hemmapubliken på lördag. Grunden lades redan i matchöppningen, som “Drakarna” dominerade. Med 3-0 i den första periodpausen kändes det som en komfortabel viktoria, men Bordeaux tog över spelet och ville aldrig vika ned sig. Lyckligtvis för gästernas del hade Quentin Tomasino bestämt sig. Han tog vid där lagkamraterna gått och lagt sig. Med ett hattrick såg Tomasino till att tremålsledningen stod sig hela vägen in i kaklet (6-3). I Mériadeck ska hemmahörande Boxers inte ha vad som krävs för att resa sig. Värdemässigt utsökt spiktvåa!

7. St. Louis – Chicago 1
Robert Thomas och Jordan Kyrou gav St. Louis ett ypperligt utgångsläge inför slutperioden mot Anaheim. Då vaknade Leo Carlsson till liv. Två baljor från värmlänningens sticka innebar att Blues tvingades till ett straffavgörande, där de till slut drog det längsta strået (6-5). Nu vänder Binnington och company hem till Enterprise Center för att beta av säsongens tre avslutande hemmaduster. Den första är på pappret den enklaste. Chicago har med en stark spurt chans att inte bli näst sämst, utan tredje sämst. Med tanke på draftlotteriet är det knappast någonting som Blackhawks går stenhårt för. Senast mot Wild (0-4) hade Bedard och hans entourage inget att komma med. Historien upprepar sig här. Etta!

8. Edmonton – Vegas 1
Connor McDavid sällar sig till en exklusiv skara nästa gång han noteras för en assist. Att han bräcker 100-barriären innan serien är slut är en självklarhet. Övriga som har uppnått samma milsten är Gretzky (elva gånger), Orr och Lemieux. Inga dussinlirare. Det är sannerligen inte Edmonton-stjärnan heller. Frågan är bara om han kommer till spel eller om han vilas nu när slutspelsplatsen är matematiskt klar. Sådant ryktas nämligen vara fallet, åtminstone i denna dust. Vegas saknar å sin sida både Pietrangelo och Hill. Framåt har Golden Knights däremot ett vässat vapen i Jack Eichel. Ettan öppnar och alla garderingar välkomnas med varm hand.

Kassaskåpet! St. Louis
St. Louis må vara utcheckade, men mot Chicago ska det likväl vara nivåskillnad. När Blackhawks gjort resultat har det varit tack vare stordåd från Petr Mrazek. Här drar Bedard och company dött.

Varningen! Mora
Precis som i kvarten har Mora varit det bättre laget spelmässigt. Då vann Daniel Hermanssons grabbar match fem på Hovet. Här behöver bedriften upprepas om säsongen inte ska vara över. Det kan mycket väl inträffa. Missa inte X2.

108 rader
1. Frölunda – Skellefteå 1 X
2. Djurgården – Mora 1 X 2
3. Fribourg – Lausanne 1 X
4. Eisbären – Straubing 1 X 2
5. Vålerenga – Stavanger 2
6. Bordeaux – Rouen 2
7. St. Louis – Chicago 1
8. Edmonton – Vegas 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100