Powerplay tips fredag 22 december 2023

Danska Metal Ligaen och kontinentala ICEHL delar på Powerplay-kupongen två aftnar före julafton. En helt klart lurig omgång där åtta gröna bockar ska kunna generera i riktigt fin utdelning. Herning och Bolzano är våra heta spikkandidater medan Pustertal inte räknas ut på förhand i Salzburg. Let’s go!

Spelstopp 18:59

1. Sönderjyske – Rungsted 2
Rungsted kunde via bland annat Filip Karlsson nypa sin fjärde raka vinst på relativt kort tid och därmed fortsätta sin klättring norröver i tabellen. Mästarna från 2021 har ett helt okej lag som definitivt inte ska räknas bort helt och hållet i ett kommande slutspel. Innan dess är det drösvis med grundserielunk kvar att avverka. Sönderjyske borta är ytterligare en i raden av matcher som besökarna ska ha ganska gott hopp om att lösa. Arrangörsklubben har varit vingliga på slutet och förlorar för stunden fler matcher än vad man vinner. Tvåan först.

2. Esbjerg – Odense X
Svårsiat möte går av stapeln i Granly Arena. Esbjerg har visat fin energi på sistone och bland annat triumferat mot både Herning och Rungsted över kort tid. Nu ställs värdarna mot Bulldoggen från Odense. Gästerna befinner sig strax framför i den jämna mittendelen av tabellen och har på främmande is tagit poäng i majoriteten av sina matcher. Tyngd i spelare som Ehlers, Thelin med flera är bidragande till bortalagets klart godkända höst. X2 är ingen dum utgång även om alla tecken tidigt får utrymme.

3. Herning – Frederikshavn 1
En av kupongens stabilaste singlar bankar vi in på isen i KVIK Hockey Arena. Herning är en solklar utmanare i år och Aalborgs vinst-streak (två raka ligaguld) ska Rävarna på allvar försöka utmana. Arrangörsklubben är ligans bästa hemmalag och gör inte heller bort sig på resande tass. Frederikshavn är en besvikelse så långt och besökarna från nordöstra Jylland kämpar i botten av tabellen. Bortaspelet är tröttsamt och inbördes synas fem raka nederlag. Ettan kommer ramla in runt 70-procent. Befogat tänker vi och spikar.

4. Rödovre – Herlev 1
Trots 1-2- och 2-3-underläge borta mot Aalborg så lyckades jumbon Rödovre lösa en seger i sudden mot Piraterna. En knall som gav eko i hela hockey-Danmark. Nu ska Tjurarna försöka fortsätta rida på segervågen. Herlev hemma är också ett lämpligt motstånd för just detta. Gästernas trend är vikande och inför resan till Rödovre Sköjte Arena visar bortalaget upp fyra förluster i följd. Trots offensivt skickliga pjäser som Lindqvist-Hansen, Joseph Jonsson, Nicklas Heinerö och Oliver True i laget är ändå de tillresta sämst i klassen när det kommer till målgörande och även denna gång slår Örnarna från underläge. Ettan först.

5. Black Wings Linz – Fehérvár 1
János Hári (vem annars) slog till med två mål i 3-2-segern för Fehérvár under gårdagen då ungrarna nöp sin sjätte raka seger i ICE Hockey League och ungrarna befäste därmed sin herren på täppan-position. Starkt av gästerna som ändå kommer att slå från underläge denna kväll. Black Wings Linz är extremt svårspelade på egen is och hade dessutom spelledigt under torsdagen. Ett utvilat värdlag har därför väldigt fina möjligheter att bryta besökarnas trend och samtidigt fortsätta sin klättring mot den absoluta toppen. 1X är en lämplig start.

6. Salzburg – Pustertal X
Salzburg har under en längre tid varit ett hårdsatsande österrikiskt sällskap. Med hjälp av sin läskeblask-koncern i ryggen har två raka mästerskapstitlar kunnat bärgas och även i år finns såklart goda chanser för värdarna att utmana om titeln. Formen är däremot något vinglig. Tre matcher i följd har inte mynnat ut i någon trepoängare och mot ett svårspelat Pustertal är det inte rimligt att svenska folket målar upp Red Bull-klubben till 65-70-procent. Gästerna har spelat ett solitt bortaspel på slutet med vinster mot Graz, Klagenfurt och Vorarlberg och kan av bara farten norpa minst en pinne här. Kasta ut hela mattan av tecken och håll en extra tumme eller två för en bortaknall.

7. Innsbruck – Vienna Capitals 2
Vienna Capitals firade i våras stora triumfer mot just Innsbruck. Lagen stångades i en bäst av 7:a (kvartsfinal) under mars. En strid som gänget från huvudstaden i slutändan gick segrande ur. Capitals var ett riktigt spännande lag föregående säsong men i år har inte spelet funkat alls. En plats långt ner i tabellen har blivit en bitter verklighet för Hampus Eriksson och hans lagkompisar. Innsbruck borta står på tur. Hajarna från den vackra alpstaden är såklart favoriter på egen is, men överskattas ändå något. Formen är tveksam och framåt finns fortsatt hål att fylla efter att bland annat Adam Helewka och Daniel Leavens lämnat inför säsongen. Gubben, etta-tvåa, är en rolig och bra lösning.

8. Bolzano – Olimpija 1
Bolzano är, trots sin något magra placering i tabellen, ligans bästa lag för stunden. Den italienska klubben, med Niklas Svedberg mellan stolparna och en front med svensk-bekantingar som Dustin Gazley och Christian Thomas, har triumferat vid 14 av 16 matcher och denna mäktiga trend utökas nu. Olimpija huserar som tia av 13 lag i serien och utmärker sig inte på något sätt. Bortaspelet är okej samtidigt som spelet i 2-5-torsken mot Vorarlberg nyligen hade betydligt mer att önska. Kan vi få spela ettan till drygt 65 procent är spikettan given.

Kassaskåpet! Bolzano
Formstarkast av alla lag i ICE Hockey League och ett lagbygge återigen ämnat för att gå långt. Olimpija kommer få extremt svårt att freda sig under fredagen. Ettan är extremt trolig.

Varningen! Pustertal
Salzburg är inne i en liten downperiod och ställs mot ett Pustertal med kvalitéer. Högersidan är extremt spännande och både kryss samt tvåa behöver åka med tidigt.

36 rader
1. Sönderjyske – Rungsted 2
2. Esbjerg – Odense 1 X 2
3. Herning – Frederikshavn 1
4. Rödovre – Herlev 1
5. Linz – Fehérvár 1 X
6. Salzburg – Pustertal 1 X 2
7. Innsbruck – Vienna 1 2
8. Bolzano – Olimpija 1
216 rader
1. Sönderjyske – Rungsted X 2
2. Esbjerg – Odense 1 X 2
3. Herning – Frederikshavn 1
4. Rödovre – Herlev 1 X
5. Linz – Fehérvár 1 X 2
6. Salzburg – Pustertal 1 X 2
7. Innsbruck – Vienna 1 2
8. Bolzano – Olimpija 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100