Powerplay tips torsdag 28 januari 2021

Mycket fokus på SHL under torsdagen. Vi har bland annat ett klassikermöte på hovet, ett Smålandsderby och en toppmatch i Örebro. Utöver detta väntar en batalj i Allettan Norra samt innan en drabbning nere i Schweiz rundar av kalaset. Nu kör vi!

Spelstopp: 18:59

1. Djurgården – Färjestad 1
Viktig drabbning väntar i Stockholm. Djurgården, som av tradition är väldigt starka på Hovet, har nu fem raka hemmaförluster. Sportchefen Joakim Eriksson var rejält missnöjd efter förlusten mot HV71 och skickade ut kängor till spelare i en eftersändning. Dick Axelsson var en av spelarna som fick sågen och han var inte helt nöjd på sin chef. Färjestad rosar inte heller marknaden och får ses som en av säsongens besvikelser så här långt. Nu blev det förvisso seger senast mot Leksand i lördags, men innan dess var senaste trepoängaren på annandagen mot just dagens motståndare. En tät match att vänta mellan två formsvaga lag. Börja från vänster.

2. HV71 – Växjö 2
Det är gladare miner i Jönköping efter två raka vinster. Nu vill HV71 bygga vidare på segersviten. Laget fortsätter att övertyga i powerplay där Stephan Lundhs mannar är farliga mot samtliga lag. Det finns dock enklare uppgifter än att möta seriens formstarkaste gäng. Växjö har elva raka matcher med poäng och av dessa är nio vinster. Sam Hallams trupp skulle mycket väl kunna gå hela vägen i år. Två bra målvakter, bra försvarsspel och en riktigt vass kedja i Richard Gynge, Robert Rosèn och Emil Pettersson. Här väljer vi att först och främst gå på bortavinst men tvåan kan garderas vid utrymme.

3. Brynäs – Rögle 1
Ett skadedrabbat hemmalag som har flera flera bärande spelarefrånvarande. Brynäs som sett bättre och bättre ut på slutet fick sig en rejäl kalldusch när Linköping lyckades ta med sig alla poängen från Gävle i tisdags. Trots ledning tre gånger under matchen blev det alltså förlust. I tredje perioden såg BIF trötta ut och det kan bli tufft i det långa loppet med så många spelare borta. Även Rögle dras med skador och då främst på forwardssidan. Kevin Wennström har lånats in från Kristianstad och backen Lucas Ekeståhl-Jonsson går in som forward. Brynäs som brukar trivas i ”Monitorn” känns här undervärderade och vi väljer att tro på skrällen. Ettan hakar omgående på favorittvåan.

4. Skellefteå – Linköping 1
Skellefteå innehar just nu den viktiga sjätteplatsen vilket betyder en plats i kvartsfinal. Formen under 2021 är en stor anledning till det. En annan orsak är målvakten Arvid Söderblom som spelat väldigt bra i Gustaf Lindvalls frånvaro. Segern i Gävle var väldigt viktig för Linköping som dessförinnan åkte på stryk i bottenmötet mot HV71. Varje match från och med nu till säsongen ska summeras är av slutspelskaraktär för LHC. Nu väntar en viktig match för bägge gängen och kan David Rautio/Niklas Lundström i bortamålet göra bra match kanske ”de vita lejonen” kan norpa någon poäng. Det bör sluta med hemmaseger men gardera gärna med hänsyn till värde.

5. Örebro – Luleå 1
Kvällens hetaste match hittar vi i Närke. Örebro är starka i Behrn Arena och är nog revanschsugna efter förlusten nere i Växjö senast. Två bra perioder följdes åt av en usel tredje där Lakers drog ifrån och vann med 6-2. I den här matchen kommer nyförvärvet Josh Ho-Sang göra debut och det ska bli spännande att se vad han kan bidra med. Luleå gick ut med fem kontraktsförlängningar i veckan och det visar på bra handlingskraft. Enligt tränare Thomas Bulan Berglund har laget spelat bra på sistone men gjort för få mål framåt. En av orsakerna är lagets powerplay där det bara blivit ett mål på de senaste sexton försöken. Hemmastarka ÖHK bör ses som knappa favoriter men fler tecken bör tas med.

6. Oskarshamn – Leksand 2
Ser vi till förväntningar innan säsongen så har lagen överpresterat. Oskarshamn fortsätter slåss för sin överlevnad och behöver varje poäng de kan få. IKO har plockat in Robert Sabolic som gör debut ikväll. Dessvärre är poängbästa spelaren Nolan Zajac inte med vilket är ett stort avbräck. I LIF är tongångarna positiva. Laget har vunnit de sex senaste på bortais vilket är enormt starkt. Förstakedjan är som bekant fruktad och är de på spelhumör går ingen säker. Janne Juvonen i kassen är fortsatt stabil och här tror vi att masarna utökar sin fina bortasvit.

7. Piteå – Hudiksvall 2
Piteå har inlett Allettan helt okej med fem poäng på de tre första matcherna. Förvisso har norrbottningarna haft ett behagligt spelschema så här långt och nu väntas tuffare motstånd. Hudiksvall har skrapat ihop tio poäng på fem matcher vilket får ses som en godkänd start. Enda plumpen kom senast i seriefinalen mot Östersund där Hudik tappade en 2-0 ledning. Önödiga utvisningar var en stark faktor till första nollpoängaren i serien. Här bör gänget från Hälsingland vara lite starkare och de får ses med bra segerchans. Tvåa.

8. Bern – Fribourg X
Kupongens sista match är från Schweiz. Bern, som ligger sist i en haltande tabell, har haft stora problem med corona under säsongen. Det skiljer tolv(!) matcher mellan hemmalaget och ett par andra lag. Med det sagt så måste laget från huvudstaden börja ta poäng för att våren ska bli rolig och så dåliga dem varit ska de inte behöva vara. Fribourg parkerar på tredje plats och en som verkligen trivs där är Viktor Stålberg. 13+13 på 27 matcher får ses som ett riktigt bra facit av den NHL-meriterade svensken. Ett desperat hemmalag mot ett bra bortalag, här ska alla tecken med.

Kassaskåpet! – Leksand
Leksand var av många experter tippade som bottenlag inför säsongen. Nu jagar LIF sjätteplatsen och är ett av säsongens utropstecken. Vi hoppas de håller för favorittrycket borta mot IKO.

Varningen! – Brynäs
Ett Brynäs som är på gång till runt 20 procent är bra värde. Målvakten Samuel Ersson har spikat igen tidigare den här säsongen och kan göra det igen.

36 rader
1. Djurgården – Färjestad 1X
2. HV71 – Växjö 2
3. Brynäs – Rögle 12
4. Skellefteå – Linköping 1
5. Örebro – Luleå 1X2
6. Oskarshamn – Leksand 2
7. Piteå – Hudiksvall 2
8. Bern – Fribourg 1X2

216 rader
1. Djurgården – Färjestad 1X2
2. HV71 – Växjö X2
3. Brynäs – Rögle 12
4. Skellefteå – Linköping 1X
5. Örebro – Luleå 1X2
6. Oskarshamn – Leksand 2
7. Piteå – Hudiksvall 2
8. Bern – Fribourg 1X2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100