Powerplay tips lördag 27 maj 2023

Ett kul Powerplay med tidigt spelstopp (redan 13.19) utspelar sig under lördagen. Fokus riktas främst mot Hockey-VM och NHL som båda är djupt inne i slutspelen. I VM jagar vi skräll i båda semifinalerna då Lettland och Tyskland inte kan räknas ut till låg procent. Häng med för åtta vassa analyser mot full pott!

Spelstopp 13:19

1. Kanada – Lettland 2
Kanada har varit en aning upp och ner under gruppspelet i VM. Bitvis lirar Lönnlöven fin hockey men André Tourigny har fått se sina mannar i flera matcher under mästerskapet ramla ner i trötta svackor vilket inneburit förluster mot både Norge och Schweiz. Lettland går på rus. Värdnationen har gjort ett fullkomligt magiskt mästerskap och ska få spela om medaljerna i år efter fem raka vinster i gruppspelet och därefter 3-1 mot Sverige i kvartsfinalen. På ren vilja och med en galen publik i ryggen ska balterna kunna hota Kanada och tvåan är ett mäktigt tecken att öppna med.

2. Lawson Crouse – Rodrigo Abols X
Medan Kanada har en mer utspridd offensiv så litar Lettland i mångt och mycket på att Rodrigo Abols tillsammans med Balcers och Daugavins ska producera i framkant. Trion har sannerligen inte heller gjort någon besviken och är en av enheterna i hela mästerskapet som varit roligast att titta på. Kanadas Lawson Crouse är en riktigt vass frontman som varit bra i Arizona över tid och visar också på europeisk mark att målsinnet finns där. Mellan dessa båda är det givet att utgå från mitten men första gardering ska hursomhelst ramla in från vänster.

3. USA – Tyskland X
USA har vunnit brons vid fyra tillfällen i VM sedan 2013 men vi får backa bandet över 60 år för att hitta amerikanerna i en final. Nu befinner sig David Quinns grabbar återigen i semifinal. Tyskland står för motståndet och det är ett sällskap som imponerat på slutet. Kreis herrskap gav Schweiz en hockeylektion i effektivitet och skärpa då alpnationen besegrades i kvarten med 3-1. Noterbart är också att dessa båda lag stångades i en otroligt jämn gruppspelsmatch där USA till slut drog det längsta strået efter att ha vänt 1-2 till seger 3-2. Lika ovisst nu. På med hela kopplet av tecken tidigt.

4. Cutter Gauthier – Nico Sturm X
Nico Sturm var en av hjältarna mot Schweiz. NHL-stjärnan låg också bakom flera av segrarna då laget vann fyra raka avslutande gruppmatcher. En spelare som kommer klocka massor av istid mot USA. För amerikanerna är Cutter Gauthier en spelare som överraskat rejält i mästerskapet. En yngling som fått monstruös träff under tävlingarna och noterats för sju mål. Philadelphia äger rättigheterna till talangen och Flyers sitter och bara gnuggar händerna och inväntar att plocka in den svenskfödde grabben vars far heter Sean och lirade målvakt i bland annat Leksand och Skellefteå under en period i början av 2000-talet. Krysset agerar som alltid utgång i dessa spelardueller men därefter klickar vi in ettan först och fyller på med tvåan på riktigt stora byggen.

5. Vegas – Dallas X
Dallas lyckades efter tre raka förluster mot Vegas skörda en seger och räddade därmed första matchbollen i semifinalen. Stars var det något bättre laget på isen i AA Center och när Oettinger lirar på den nivå som keepern gjorde häromsistens så får Golden Knights problem. Nevada-klubben får nu möjlighet inför fullknökad salong på strippen att skicka in sista spiken i Dallas kista. En inte helt lätt uppgift. Eichel, Stone och gänget ska vara ruskigt bra om detta ska avgöras redan under natten mot söndag. Vi tar i alla fall inga risker. 1X2.

6. Joe Pavelski – William Karlsson X
Dallas har en enhet som glöder något mer än övriga. Robertson-Hintz-Pavelski är ruskigt bra och var också trion som låg bakom samtliga tre mål i förra mötet mellan klubbarna. Nu ska 38-åringen utmana William Karlsson i en klassisk head-to-head. Den svenske målskytten har gjort ett vasst slutspel och efter att sonen Beckham föddes har ”Wild Bill” exploderat och varit förgrundsfigur med fyra mål och ett i övrigt uppoffrande spel på sina fem senaste matcher. Inför sin egna publik finns absolut mål i siktet hos herr Karlsson återigen. Kryss först, gardera därefter från höger.

7. Rochester – Hershey 1
Malcolm Subban var fenomenal hemma för Hershey i match 2 mellan dessa båda klubbar då Björnarna vann med 2-0. Den tidigare Vegas Golden Knights-keepern nöp samtliga 24 skott som avlossades från Rochester och när Borgström och Malenstyn kunde pressa in påsar framåt så kvitterade laget till 1-1 i matcher inför den tredje striden i Blue Cross Arena. Här hemma håller vi ändå Rochester som favoriter. Värdarna är fina på egen is och har dessutom haft lätt för Hershey genom åren hemmavid. Ettan spikas.

8. Coachella Valley – Milwaukee 1
I den andra semifinalen har vi hittills bara fått bevittna en match mellan Coachella Valley och Milwaukee. Firebirds vann första mötet med 6-4 efter att ha gått ifrån stort i tredje akten. Nu väntar ytterligare en batalj på isen i Kalifornien innan vi vänder över till Milwaukee. Hemmalaget får även denna gång bära ett naggande gott favoritskap och ska också göra så efter den briljanta offensiv som Seattles farmare visade i match 1. Tunge McCormick spelar återigen en avgörande roll. Spiketta.

Kassaskåpet! Coachella Valley
Coachella har bara förlorat en gång under ordinarie tid hemma på åtta raka försök och spelar en fartfylld och rolig offensiv hockey. Milwaukee inkasserar sin andra raka torsk.

Varningen! Lettland
Lettlands framgångar i detta VM fortsätter. Sex raka vinster har balterna skördat och däribland hittar vi Tre Kronor som fick respass ur kvartsfinalen. Nästa sällskap som får problem är Kanada. Tvåan ska tidigt med.

36 rader
1. Kanada – Lettland X 2
2. L.Crouse – R.Abols X
3. USA – Tyskland 1 X 2
4. C.Gauthier – N.Sturm X
5. Vegas – Dallas 1 X 2
6. J.Pavelski – W.Karlsson X 2
7. Rochester – Hershey 1
8. Coachella – Milwaukee 1
216 rader
1. Kanada – Lettland 1 X 2
2. L.Crouse – R.Abols 1 X
3. USA – Tyskland 1 X 2
4. C.Gauthier – N.Sturm 1 X
5. Vegas – Dallas 1 X 2
6. J.Pavelski – W.Karlsson X 2
7. Rochester – Hershey 1
8. Coachella – Milwaukee 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100