Europatipset tips tisdag 29 november 2022

Det är med sorg i ögat som vi välkomnar det sista VM-tipset in i värmen denna tisdag. Kupongen är i vanlig ordning kryddad med 5 miljoner i jackpot och faktum är att samtliga matcher är av stor betydelse i jakten på slutspelsplatser. Häng med i analysen för att få kött på benen!

Spelstopp 19:59

1. Wales – England X
Heta känslor lär råda när Wales stöter på England i den sista gruppspelsomgången. Efter draklandets 0-2-förlust mot Iran krävs det ett mirakel för att de ska ta sig vidare, men att försöka sabotera för rivalen England är samtidigt en chans walesarna inte vill missa. Hennessey är avstängd men med Leicesters Ward mellan stolparna finns en fullgod ersättare. England är normalt det klart bättre laget men “The Three Lions” insats mot USA var ingenting att hurra över. Southgate fick utstå kritik efter matchen och här lockas vi inte av att lämna den betrodda tvåan allena. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att gå.

2. Iran – USA 1
Oerhört politiskt laddad fight mellan Iran och USA där en slutspelsplats står på spel. “Team Mellis” moralhöjande viktoria mot Wales skapade momentum inför denna strid och lyckas iranierna styra matchbilden dit de vill ska det gå att hålla USA på halster. Amerikanernas insats mot England var vass men mot Wales visade “The Stars and Stripes” att de har problem när de förväntas föra matchbilden. Det väntas de göra här och när Iran samtidigt frodas i omställningar inleder vi gärna västerut. Ettan går först men i takt med att systemen växer får gärna hela spannet smyga sig in.

3. Australien – Danmark 2
Danmark hade uppenbara problem mot Frankrike där de rödvita ska vara glada över att siffrorna stannade vid 1-2. Offensiven har inte stämt för Hjulmand och company som är piskade till tre poäng mot Australien för att ta sig vidare till slutspel. “Socceroos” får anses vara en ytterst lämplig opponent för danskarna, men till nästan 70 procent vill vi inte benämna tvåan som bergsäker. För Australien räcker det troligen med en poäng för att säkra avancemang och av den anledningen ser vi att gärna att krysset tar plats bredvid utgångstvåan.

4. Tunisien – Frankrike 1
Tunisien såg förtvivlat tama ut mot Australien där 0-1 i nacken innebar att slutspelet ser avlägset ut. Tre poäng krävs mot Frankrike för att Kadris gäng ska spela vidare i mästerskapet, något som blir allt annat än enkelt att lösa. Med det sagt har “Les Bleus” redan säkrat förstaplatsen och Didier Deschamps har varit tydlig med att en roterad startelva är att vänta mot tunisierna. Förbundskaptenen har en väldigt bred trupp att laborera med men med rådande förutsättningar i åtanke går det inte att lita på den betrodda tvåan. Värdemässigt fina 1X bör ges plats redan på mindre system. Om råd alla tecken.

5. Saudiarabien – Mexiko 2
Saudiarabien har övertygat på det gröna schackbrädet i Qatar. Praktskrällen mot Argentina följdes upp av ytterligare en inspirerad insats mot Polen som dock slutade med 0-2 i nacken. Siffrorna motsvarade emellertid inte matchbilden då “De gröna falkarna” bland annat brände en straff och vi vill inte räkna bort Renards gäng mot ett hittills tamt Mexiko. Tata Martino och company har knappt kommit upp i över 1,0 xG trots att de spelat två matcher och vi anser inte mexikanerna vara en pålitlig favorit mot Saudiarabiens intensiva presspel. “Gubben” (etta-tvåa) blir valet då Mexiko måste gå för tre poäng.

6. Polen – Argentina 2
Argentina skapade i princip ingenting mot Mexiko men lyckades ändå vinna matchen med 2-0. Så kan det gå när Messi finns att tillgå och den lille trollkarlen kan onekligen fungera som en matchvinnare även mot Polen. Får han dessutom sällskap av Álvarez och Enzo Fernández från start ska “La Albiceleste” kunna låsa upp polackerna utan större problem. Szczesny har ännu inte släppt in något mål i detta VM men det var minst sagt på håret senast mot Saudiarabien. Polen släppte då till långt över 2,0 xG och det blir inte hållbart mot ett lag av Argentinas kaliber. Oavgjort kan räcka för bägge lagen men tvåan ska anses vara en trolig sådan.

7. Kroatien – Belgien 1
Direkt avgörande fight från Ahmed bin Ali Stadium där en slutspelsplats ligger i potten. Belgien har inte rosat marknaden så här långt och efter 1-0-rånet mot Kanada hann verkligheten ikapp Martínez gäng mot Marocko (0-2). Defensivt ser belgarna ihåliga ut och framåt är de alldeles för beroende av De Bruyne. Lyckas Kroatien hålla honom i styr är mycket vunnet. Zlatko Dalic fick ordentlig fart på sina mannar mot Kanada där de schackrutiga spelade ut hela registret. 4-1 var rättvisa siffror och de spelskickliga kroaterna ska även kunna såra ett naivt Belgien. Vi gillar både odds och procent längst ut till vänster och tar ställning för de vitröda. Häftig spiketta!

8. Kanada – Marocko 2
Kanada stod för en mäktig prestation mot Belgien där Herdmans gäng faktiskt förtjänade tre poäng. Insatsen gav mersmak till fighten mot Kroatien men där stötte “Lönnlöven” på sina övermän. Kroaterna vände enkelt 0-1 till 4-1 och som en frukt av detta är kanadensarna utslagna ur VM. Ett mer väloljat Marocko ska kunna straffa Davies och company på samma vis som Kroatien gjorde. Ziyech, En-Nesyri och Aboukhlal är giftiga vid omställningar och på mitten ska Amrabat med kamrater kunna vinna kampen mot en klart ålderstigen Hutchinson och hans följeslagare. Stannar tvåan i trakter omkring 45 procent är det en ytterst motiverad spik.

9. Japan – Spanien 2
Spanien och Tyskland delade på äran i vad som får sägas vara VM:s klart bästa match så här långt. Respektive speluppbyggnad och presspel var på en annan nivå än vad övriga kombattanter visat upp så här långt och kan Spanien hitta upp i närheten av sin högstanivå får Japan svårt att stå emot. Moriyasus mannar var stundtals avklädda mot Tyskland och förbundskaptenens ovilja att starta med nyckelpjäser som Minamino, Mitoma och Tomiyasu kan kosta de dyrt. Luis Enrique förfogar i sin tur över ett manskap som är övermäktiga på samtliga positioner och detta är onekligen “La Rojas” fight att förlora. Tvåan går först men garderingar övervägs med hänsyn till spelvärdet.

10. Costa Rica – Tyskland 2
Costa Rica reste sig på imponerande vis när de lyckades neutralisera Japan. 1-0-segern mot asiaterna speglade kanske inte matchbilden men den gav en välbehövlig boost i jakten på en slutspelsplats. Den jakten tar dock slut mot Tyskland. Att “Die Mannschaft” bara står noterade för en poäng av sex möjliga stämmer inte överens med prestationerna men här ska Flicks manskap kunna diktera villkoren på eget vis. Vi lutar åt att det bara är en tidsfråga innan tyskarna tagit ledningen och därefter rinner det iväg. Spika av tvåan och gå vidare.

11. Sydkorea – Portugal X
Sydkorea stod för en kanoninsats mot Ghana men blev hårt straffade av afrikanernas omställningar. 2-3 i nacken var en tung smäll för Paulo Bentos gäng som måste besegra Portugal för att ta sig vidare. Det får sydkoreanerna lösa utan sin avstängda förbundskapten, men med tanke på att Portugal redan är klara för slutspel vill vi inte räkna bort Son och hans vapendragare. Bruno Fernandes orkestrerade 2-0-triumfen mot Uruguay på egen hand och tillsammans med Bernardo Silva är de offensiva mittfältarna livsfarliga för samtliga motståndare. Duon kan dock komma att vilas här och över 70 procent på tvåan är bara för mycket. Måla tvärs över och jobba in 1X till fin procent.

12. Kamerun – Brasilien 2
Brasilien fick som väntat problem med att bryta ned Schweiz. Neymars och Danilos frånvaro märktes tydligt i offensiv riktning där brassarnas låga bolltempo blev behagligt att stå emot för alplandet. Casemiros vackra 1-0-mål blev till slut matchens enda och “A Selecao” är tack vare detta klara för slutspel. Det bör kunna öppna upp möjligheter för Kamerun, men vi vill raskt påpeka att en roterad Brasilien-elva fortfarande är en fylld med världsklasspelare. Kamerun besitter inte samma spets och när “De otämjbara lejonen” behöver öppna upp sig i jakten på tre poäng bör Tites mannar kunna fira stora triumfer i omställningarna. Tvåan streckas benhårt men vi anser att det finns bättre skrällägen på annat håll. Spik!

13. Serbien – Schweiz 2
Serbien hade slagläge i Grupp G när de vände 0-1 till 3-1 mot Kamerun. På bara tre minuter lyckades serberna sedan slarva bort överläget till 3-3. Defensiven såg allt annat än vattentät ut och på grund av den delade äran är Stojkovic och company piskade till tre poäng mot ett svårspelat Schweiz. Omöjlig är uppgiften inte men vi tror att serbernas desperation kan komma att spela Xhaka och company rakt i händerna. Alplandet stod för en spelmässigt gedigen insats mot Brasilien och Murat Yakins väloljade maskin trivs ypperligt när de får försvara sig och sedan spela på omställningar. Tvåan är en lusfräck utgång, på större system hänger ettan med.

Kassaskåpet! Tyskland
Att Tyskland står noterade för blott en poäng stämmer inte överens med deras prestationer. En gedigen sådan mot Costa Rica ger tre busenkla poäng.

Varningen! Tunisien
Didier Deschamps har flaggat för en roterad startelva mot Tunisien. Varningsklockorna bör således ringa i öronen hos samtliga poolspelare. 1X får inte missas.

144 rader
1. Wales – England 1 X 2
2. Iran – USA 1 X
3. Australien – Danmark X 2
4. Tunisien – Frankrike 1 X
5. Saudiarabien – Mexiko 1 2
6. Polen – Argentina 2
7. Kroatien – Belgien 1
8. Kanada – Marocko 2
9. Japan – Spanien 2
10. Costa Rica – Tyskland 2
11. Sydkorea – Portugal 1 X 2
12. Kamerun – Brasilien 2
13. Serbien – Schweiz 2
1296 rader
1. Wales – England 1 X 2
2. Iran – USA 1 X 2
3. Australien – Danmark X 2
4. Tunisien – Frankrike 1 X 2
5. Saudiarabien – Mexiko 1 2
6. Polen – Argentina 2
7. Kroatien – Belgien 1
8. Kanada – Marocko 2
9. Japan – Spanien X 2
10. Costa Rica – Tyskland 2
11. Sydkorea – Portugal 1 X 2
12. Kamerun – Brasilien 2
13. Serbien – Schweiz 1 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100