Europatipset tips, förslag och analys från Tipsrader

Europatipset tips söndag 10 oktober 2021

Det är breda kasst mellan söndagens fotbollsäventyr. Europas stornationer gör upp i slutfasen av Nations League och i Sydamerika är det full omgång i VM-kvalet. Detta kompletteras med svensk fotboll från lägre divisioner och en tillställning från MLS. Mycket att hålla reda på? Här kommer hjälp i dagens analys.

Spelstopp 14:59

1. Spanien – Frankrike 2
Spanien kom till detta finalspel något skadeskjutna då Olmo, Morata, Pedri och Moreno alla tvingades tacka nej. Trots det stod Enriques gäng för en fantastisk match mot Italien där debutanten Gavi, som blev nationens yngsta landslagsspelare genom tiderna, startade på mitten. Det var annars Ferran Torres och Mikel Oyarzabal som stod för grannlåten framåt. Frankrike hade svårt att komma in i sin semifinal mot Belgien, men i den andra halvleken satte de högsta fart och då finns det inget landslag i världen som kan hänga med. Mbappé susade förbi de stackars belgiska försvararna och Benzema satte dit ett riktigt klassmål. Den duon klarar inte ett tappert spanskt landslag av att hantera. Trolig tvåa på neutral mark i Italien.

2. Italien – Belgien 1
Italien hade inte förlorat en tävlingsmatch på italiensk mark sedan 1999 när de ställdes mot Spanien för några dagar sedan. Där dog den sviten, mycket tack vare den tidiga utvisningen på Bonucci. Han är avstängd nu, men med Chiellini som tänkbar ersättare behöver inte Gli Azzurri oroa sig över försvarsspelet. Framåt kretsar det mesta kring Chiesa som skjuter på allt. En hal spelare som det belgiska försvaret får svårt att hantera. Belgien föll ihop under den andra halvleken mot Frankrike och är lite väl beroende av De Bruyne och Lukaku. Det visar sig igen. Italien gör som i sommarens EM-kvartsfinal och vinner mot Belgien.

3. Argentina – Uruguay X
Argentina är i stort sett omöjliga att få hål på. Fyra insläppta på de tio senaste tävlingsmatcherna är en stor förklaring till de blåvitas framgångar på senare år. De tog hem Copa América och är obesegrade i VM-kvalet. Det behöver dock hända mer saker framåt. Messi och company hade svårt att komma loss mot Paraguay (0-0) för några dagar sedan och inte blir det enklare nu. Uruguay spelade samtidigt 0-0 mot Colombia, en match de sett till chanserna nog borde ha vunnit. Suárez och Cavani fick båda speltid, men inte samtidigt. Nu bör båda starta och då kan de löpa ifrån vilket försvar som helst i världen. Ettan blir för betrodd för att det ska kännas bra och då väljer vi att måla på med alla tecken.

4. Colombia – Brasilien 1
Brasilien lyckades hålla sin segersvit vid liv i Venezuela, men det var på håret. Först i den 85:e minuten kunde Gabriel Barbosa sätta dit 2-1 på straff. Slutresultatet skrevs till sist till 3-1 och inhoppande Raphinha var en stor anledning till att brassarna kunde ta sin nionde kvalseger på lika många försök. Nu är dessutom Neymar tillbaka från avstängning, men besökarna får ändå en tuff uppgift i Barranquilla. Colombia har klasslirare som Díaz, Zapata, Lerma, Barrios och Mina. De pressade Brasilien i sommarens Copa América och på hemmagräset kan de mycket väl lösa viktiga poäng. Den högt streckade tvåan skippas helt. Gå för skrällen!

5. Chile – Paraguay X
Chile gör ett fullständigt genomuselt VM-kval och står på sju poäng efter tio omgångar. Ska de ha minsta chans att ta sig till VM måste segrarna börja radas upp, men truppläget är långt ifrån optimalt när Paraguay kommer på besök. Isla, Medel och Pulgar är alla avstängda. Utan den trion försvinner en del av stabiliteten i detta Chile som får problem. Paraguay har tagit poäng i tre raka kvalmatcher och spelade 0-0 mot Argentina för några dagar sedan. Då hade de inte mycket till eget spel, men nu ska Almirón, Romero och Sanabria ha mer att säga till om. Öppen historia där det är läge att rulla ut heltäckningsmattan.

6. Venezuela – Ecuador 2
Venezuela stod för en av sina bättre insatser på väldigt länge, men föll ändå mot Brasilien med 1-3. Värdnationen har bara plockat fyra poäng i kvalet och hoppet om VM är borta sedan länge. Rincón var stabil mot Brasilien och Dynamo Kievs Eric Ramírez fick in en boll, men truppen är för tunn. Ecuador har varit en van deltagare i världsmästerskapen under 2000-talet men saknades i Ryssland. Nu är de på väg mot ännu ett VM efter en fin start på kvalet. 3-0 mot Bolivia för några dagar sedan visade på styrka och Enner Valencia var stekhet i den matchen. Han skjuter hem segern till ecuadorianerna igen. Trolig tvåa.

7. Bolivia – Peru 2
Bolivia brukar vara svåra att rå på hemma i La Paz. Det är inte så konstigt då staden ligger på 3600 meters höjd. Truppen är dock helt klart Sydamerikas sämsta och det är egentligen bara lagkapten Marcelo Moreno som håller någon som helst klass. Han leder kvalets skytteliga med åtta fullträffar, två fler än Neymar. Kan Peru få stopp på Cruzeiro-anfallaren är mycket vunnet. De rödvita imponerade när Chile slogs tillbaka med 2-0 och då satte MFF-liraren Sergio Pena dit ett av målen. Peru har haft problem på bortaplan och kan störas av den höga höjden, men ska ändå gälla som knappa favoriter. Strecka från höger.

8. Hammarby – AIK 1
Det svenska publikrekordet för en seriematch för damer kommer ryka med enorm marginal under söndagen. Det har aldrig varit femsiffrigt på en sådan match, men nu har det redan sålts över 15000 biljetter till derbyt mellan Hammarby och AIK. Imponerande med tanke på att inget av lagen har något direkt att spela för. AIK ligger näst sist i tabellen, men hängde av jumbon Växjö en gång för alla i den senaste omgången när lagen möttes. Det slutade dock bara 1-0 med mål i slutminuterna och spelmässigt imponerade inte solnaiterna. Hammarby har mer spets och en lirare som Madelen Janogy är det få i serien som kan hänga med. Kommer Bajen bara upp i nivå tar de hem detta. Etta!

9. Assyriska IK – FC Trollhättan 2
Trollhättan var en solklar kandidat till uppflyttning för någon månad sedan men endast en seger på de fem senaste omgångarna gör att läget har försämrats betänkligt. Samtidigt skiljer det bara två poäng upp till serieledarna Oskarshamn med sju omgångar kvar att spela. FCT har dessutom ett inte så hemligt vapen i Yoann Fellrath som leder skytteligan överlägset. Tillsammans med Aliev och Fatawu bildar han en fruktad offensiv. Assyriska ligger näst sist i tabellen, men har häng på lagen ovanför och har vunnit två av sina tre senaste hemma. Här bör dock smålänningarna inte räcka till. Tvåa först.

10. Sollentuna – Sandviken 1
I den norra Ettan jagar Sandviken andraplatsen bakom suveränen Brommapojkarna. En placering som isåfall ger kval mot Superettan. Igbarumah och Naeem är två spelare som hör hemma på högre nivå och dessutom styrs laget av meriterade Olof Mård. Blott två segrar på de åtta senaste tävlingsmatcherna visar dock att det går att rubba gästerna. Sollentuna ligger i mitten av tabellen och kan spela helt utan press. Stojanovic-Fredin är en fin spelare som visat målform mot slutet och där får gästrikarna se upp. Alla tecken behövs i match 10.

11. Örebro Syrianska – IFK Luleå 1
IFK Luleå har haft en tung säsong och det kommer vara en kamp in i det sista om att hålla sig kvar i Ettan. 1-2 i bottenmötet mot Täby var ett steg i fel riktning och målskytten Olausson drog dessutom på sig ett gult kort som gör att han är avstängd här. Det är även Oscarsson vilket gör att kamraterna har defensiva bekymmer. Samtidigt finns det kapacitet i Luleå som i senaste bortamatchen besegrade starka Sollentuna. Syrianska befinner sig betydligt högre upp i tabellen, men dras även de med två avstängningar. Franssila och Turan får se matchen från läktaren och det är två viktiga kuggar. Vårmötet slutade 2-2 och detta kan mycket väl bli jämnare än vad streck och odds antyder. Börja med ettan och gardera efter storleken på plånboken.

12. Team TG – Friska Viljor 1
Team ThorenGruppen och Friska Viljor möttes för bara en dryg vecka sedan i Örnsköldsvik. Då var det TTG som drog det längsta strået och därmed leder de tabellen med sex pinnar ner till tvåan som är just Friska Viljor. FV har visserligen en match mindre spelad, men en hemmaseger här skulle mer eller mindre avgöra Division 2 Norrland. Ska besökarna lyckas skaka liv i hösten måste Albin Svensson, som leder skytteligan med 15 fullträffar, ha en bra dag. Värdarna från Umeå är dock snäppet vassare och på hemmaplan ska de hållas som knappa favoriter. Börja från vänster.

13. Minnesota – Colorado 1
MLS tar inte paus när det är landslagsuppehåll och det påverkar givetvis trupperna. Bland annat saknar Minnesota den finska duon Lod och Raitala medan Colorado får klara sig utan Kellyn Acosta. Rapids har dessutom avstängningar på Esteves och Rubio att hantera. Rapids ligger högt upp i den västra konferensen, men har bara en seger på sina sex senaste ligamatcher. Minnesota är ett starkt hemmalag och körde över LA Galaxy och Houston Dynamo i de senaste två fajterna på Allianz Field. Bra chans att lösa ytterligare en trea. Spiketta!

Kassaskåpet! Hammarby
Det är klasskillnad mellan Hammarby och AIK i grunden och framför rekordpubliken kommer det visa sig. Given etta som spikas trots hård streckning.

Varningen! Uruguay
Argentina är svåra att göra mål på, men Uruguay har ett mycket starkt lag som inte kommer vika ner sig utan en fajt. Tvåan måste plockas med i Buenos Aires.

144 rader
1. Spanien – Frankrike 2
2. Italien – Belgien 1
3. Argentina – Uruguay 1 X 2
4. Colombia – Brasilien 1 X
5. Chile – Paraguay 1 X 2
6. Venezuela – Ecuador 2
7. Bolivia – Peru 2
8. Hammarby – AIK 1
9. Assyriska IK – Trollhättan 2
10. Sollentuna – Sandviken X 2
11. Örebro Syr. – Luleå 1 X
12. Team TG – Friska Viljor 1 X
13. Minnesota – Colorado 1
1296 rader
1. Spanien – Frankrike 2
2. Italien – Belgien 1
3. Argentina – Uruguay 1 X 2
4. Colombia – Brasilien 1 X
5. Chile – Paraguay 1 X 2
6. Venezuela – Ecuador X 2
7. Bolivia – Peru X 2
8. Hammarby – AIK 1
9. Assyriska IK – Trollhättan 2
10. Sollentuna – Sandviken 1 X 2
11. Örebro Syr. – Luleå 1 X
12. Team TG – Friska Viljor 1 X 2
13. Minnesota – Colorado 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100