Topptipset tips torsdag 8 juli 2021

Torsdagens Topptips är en riktig specialare med matcher från Damallsvenskan, Division 1 och 2 här hemma i Sverige för att sedan vandra vidare till andra sidan pölen med MLS och brassarnas Série A och B. Det är inte helt enkelt att hålla koll på allt så här har ni lite hjälp på traven med en fullständig analays av alla åtta matcher.

Spelstopp 18:59

1. KIF Örebro – Hammarby 1
Efter 0-3-torsken mot Häcken samtidigt som kanadensiskan Jenna Hellstrom fått syna det röda kortet med tillhörande fem matchers avstängning så har allt rämnat för Örebro. Förluster och sämre prestationer har stått som spön i backen men nog kunde en ljusglimt ändå skönjas efter 0-0 mot Rosengård häromsistens. Hammarby står på menyn dagen till ära. Ett gäng Bajen-tjejer som inte alls kom upp i nivå mot Vittsjö häromsistens och noterades för både en 0-1-torsk men också kanske den sämsta prestationen rent spelmässigt för säsongen. Med detta i åtanke och med tanke på att KIF bara torskat en ynka hemmamatch inbördes sedan 2005 är det finfint läge att testa skrällsidan till vänster först. 1X inleder.

2. Rosengård – Växjö 1
Damallsvenskan kliver efter denna tolfte omgång in i ett längre break. För Växjö innebär detta att transfer-terrängen måste fortsätta sonderas. Klubben är med stormsteg på väg ner i Ettan och det är också något som klubbledningen är fullt medvetna om då ett par nyförvärv redan landat. För Rosengård blir uppehållet en tid då succétränaren Jonas Eidevall lämnar för att ersättas av Renée Slegers. Holländskan finns redan inom föreningen och kommer till ett framdukat smörgåsbord. Innan Sleger tar över sysslan ska Eidevall tillsammans med bland annat sina OS-lirare i Anvegård, Seger, Schough, Björn och Bennison avsluta “våren” med en skalp. Troligen av modell större för det är klasskillnad mellan dessa båda gäng för tillfället. Ettan spikas även i krokarna runt 90 procent.

3. IFK Malmö – Torns IF 1
I den södra Ettan har Torns IF satt sig i en rätt trist sits. Klubben från Lund återfinns i botten av tabellen och har ett par riktigt nattsvarta prestationer i närtid. Bland annat torskade TIF senast mot Lindome som bröt sin drygt tre månader segerlösa svit. På sju bortamatcher har gästerna dessutom tappat in hela 22 mål bakåt vilket är sämst av alla lag i ligan. IFK Malmö å sin sida är riktigt stabila på hemmaplan och är fortsatt utan förlust på Stadion. Här har både Oskarshamn och Utsikten kammat noll och det ska mycket till om Torn ska lämna Malmö med poäng. Ettan går först i alla väder.

4. Eskilstuna City – Mjölby 1
Nykomlingsmöte i Division 2 härnäst. Eskilstuna kunde efter fyra raka nederlag äntligen få jubla åt en skalp då Motala på bortaplan kunde besegras med 3-2. Stor matchhjälte blev Abdoulie Mboob med två mål. Ynglingen kommer närmast från AIK:s ungdomsakademi och har blivit ett finfint inslag i Citys lagbygge. Mjölby tog steget upp till Division 2 efter en tid utanför de fyra högsta ligorna i 25 år. Så långt finns en del att jobba med och gästerna är fortsatt utan seger. Sett till spelet mot Arameisk-Syrianska i förra omgången förtjänade ändå MAI ett bättre resultat än 0-0 då gästerna skapade drösvis med högkvalitativa möjligheter. Ettan kan säkert bli helt okej värdemässigt men i slutändan slipper vi alla magknip om vi helgarderar på Tunavallen och går vidare.

5. NY Red Bulls – Philadelphia 1
New York Red Bulls ser för tillfället rätt bra ut. Klubben som gjorde en slätstruken säsong i fjol har bra häng på topplagen i den östra divisionen och kan dessutom stoltsera med fyra raka vinster hemmavid. Philadelphia är ett av lagen som huserar strax ovan i tabellen. Gästerna kommer dock närmast från en 0-1-torsk borta mot Nashville och Unionen har en hel del bekymmer inför resan till the Big Apple. Jamaica-gubbarna Blake (målvakt), Burke samt Powell är alla iväg med sitt landslag då det vankas CONCACAF Gold Cup och saknas därmed. Ruggigt tunga tapp. Ettan känns därmed rätt given att utgå från.

6. Nashville – Atlanta United 2
Sedan Walker Zimmerman lämnade LAFC för spel i det nya MLS-laget Nashville har 28-åringen fortsatt vara en av ligans bästa backar. Att 28-åringen därmed är uttagen till USA:s landslagstrupp som ska spela turnering om ett par dagar var därmed ingen högoddsare. Känslan är ändå att Tennessee-laget kommer klara sig helt okej och formen hos värdklubben i övrigt är det inget fel på. Värre är då läget för 2018-års mästare Atlanta. United har oroväckande nog sex raka utan seger. Lägg därtill en nära på handfull gubbar iväg på landslagsuppdrag varav keepern Brad Guzan samt backparet Robinson och Bello är iväg. Med andra ord ser gästerna än mer ihåliga ut bakåt. Värdemässigt ser dock tvåan ut att bli väldigt fin. Att kunna lira United mot en närapå nykomling till drygt 10-15 procent är trots allt mumma. Med värdetänk och större utdelning i siktet blir gubben (etta-tvåa) utgångsvalet.

7. Chapecoense – Corinthians X
Corinthians vann mästerskapet i Brasilien så sent som 2017 men har på senare år haft en del bekymmer med att hänga med de allra vassaste lagen i landet. Årets säsong är inget större undantag för “Folkets lag” från Sao Paulo. Två segrar på nio matcher är ett rent av uselt facit där veteranen i fören, Jo, i alla fall har gjort en godkänd säsong med tre insprungna bollar. Chapecoense är tillbaka i Série A efter en avstickare till andradivisionen. Klubben har haft en bekymmersam start på säsongen och letar desperat efter form och segrar. Målsnålt och tätt brukar det vanligtvis bli när dessa herrskap duellerar. Så troligen även nu. Med streck som troligen spelar hyfsat i korrelation med oddsen framåt spelstopp känns helgarderingen stabil.

8. Remo – Vila Nova 1
I den brasilianska andraligan hittas två nykomlingar som gör upp i kupongens sista strid. Remo har öppnat sisådär men brukar ändå kunna falla tillbaka på sin trygghet när det kommer till spel hemma på Estádio Evandro Almeida. Vila Nova reser till Amazonas utkanter med tre raka matcher utan torsk och gör på det hela taget en godkänd start i Série B. Som vanligt när det kommer till spel i Brasilien betyder dock hemmaplanfördelen massor och så även här. Remo har löst poäng vid tre av fyra tillfällen hemmavid och underskattas grovt av svenska folket. Perfekt läge därmed att avsluta med en riktigt smaskig spik.

Kassaskåpet! Rosengård
Sveriges i särklass bästa damlag mot ett Växjö i fritt fall. Kan bara sluta på ett sätt. Banketta!

Varningen! KIF Örebro
Hammarbys spelmässiga prestation mot Vittsjö var allt annat än bra. Örebro vill säkerligen bryta sin sämre trend och gå på sommarlov med en välbehövlig trea. Kul drag.

36 rader
1. KIF Örebro – Hammarby 1 X
2. Rosengård – Växjö 1
3. IFK Malmö – Torns IF 1
4. Eskilstuna City – Mjölby 1 X 2
5. NY Red Bulls – Philadelphia 1
6. Nashville – Atlanta United 1 2
7. Chapecoense – Corinthians 1 X 2
8. Remo – Vila Nova 1
216 rader
1. KIF Örebro – Hammarby 1 X 2
2. Rosengård – Växjö 1
3. IFK Malmö – Torns IF 1 X
4. Eskilstuna City – Mjölby 1 X 2
5. NY Red Bulls – Philadelphia 1 2
6. Nashville – Atlanta United 1 X
7. Chapecoense – Corinthians 1 X 2
8. Remo – Vila Nova 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100