Topptipset tips torsdag 10 juni 2021

Dagen innan dopparedagen, fredagens EM-premiär, tar damlandslagen över scenen. Torsdagens Topptips består av åtta träningslandskamper. Frågan är hur bra koll det svenska folket har på tjejerna? Vi har gjort analysen och tror på fint spelvärde. Häng med!

Spelstopp 17:59

1. Sverige – Norge 1
Sverige är ett av tre europeiska länder som är med i OS och i juni ska Blågult spela två träningsmatcher. Först ut är Norge i Kalmar. Nilla Fischer och Linda Sembrant är inte med i samlingen, men ändå känns försvaret riktigt vasst. Hannas Glas (Bayern München) är en av världens bästa ytterbackar och på andra sidan finns Chelseas Jonna Andersson. Mellan kantspringarna hittas Ilestedt och Magdalena Eriksson. Det är en grym kvartett och både Ilestedt och Eriksson är dessutom väldigt farliga på fasta situationer. Norge får det inte lätt att bryta igenom den betongmuren. Vårt västra grannland har dock i vanlig ordning ett fint landslag och de kommer definitivt inte ge slaget förlorat på förhand i detta prestigemöte. Gardera utgångsettan tidigt och rejält.

2. Frankrike – Tyskland 2
Två länder som väldigt gärna hade varit med i OS är givetvis Frankrike och Tyskland. England, Nederländerna och Sverige tog sig dock längre i VM och därmed missar världstvåan (Tyskland) och världsfyran (Frankrike) de olympiska spelen. Det är dock, som rankingen antyder, två av giganterna inom damfotbollen och detta kommer bli en riktig höjdare, även om det är en träningsmatch. Tyskland har ett grymt lag med Bayern München-duon Laura Dallman och Lina Magull som två av stjärnorna. Dessutom är 20-årige Klara Bühl från samma klubb en fantastisk talang vi kommer få se mycket av i framtiden. Frankrike känns något svagare, men då matchen spelas i Strasbourg inför 5000 fans kommer inte Renard och company vika ner sig. Tvåan kan inte lämnas ensam.

3. Danmark – Australien 2
Tony Gustavsson har verkligen en diger meritlista och sedan september förra året basar Sundsvalls-sonen över Australien. Ett landslag som ställs mot Sverige i OS. Offensivt finns det inte mycket att klaga på. Sam Kerr var en viktig del i det Chelsea som tog sig till Champions League-finalen och Caitlin Foord hör hemma i rivalklubben Arsenal. Bakåt har det läckt lite väl mycket mot slutet och det är något Gustavsson måste få bukt med. Danmark imponerade inte alls i april då de lirade oavgjort mot Wales och besegrade Irland med knappa 1-0. Kommer de rödvita inte upp i högre nivå än så kan Australien skrälla. X2 är av högsta prioritet, men alla tecken känns bäst.

4. Spanien – Belgien 1
Belgien har blivit bättre och bättre på senare år och tog sig till nästa sommars EM-slutspel genom att vinna sin kvalgrupp före Schweiz. Det finns en stomme från Anderlecht i laget som håller ganska hyfsad nivå. Belgien är inte längre något motstånd det går att borsta bort hur som helst, men med det sagt är Spanien på en högre nivå. Barcelona vann nyligen Champions League hur enkelt som helst med åtta spanska spelare från start i finalen. Flera av dem finns med här och kommer La Roja upp på sin högstanivå vinner de detta. Finns det kräm i plånkan är det dock inte fel att gardera.

5. Nordirland – Skottland 2
Väldigt oväntat har Nordirland kvalificerat sig för EM men inte Skottland. Nordirland är inte bättre än 48:e på världsrankingen, men lyckades ta sig hela vägen till England genom att slå ut Ukraina i playoff. I gruppen fick de dock stryk med 0-12 av Norge över två möten vilket säger en del om klassen som landslaget håller. Det brukar inte gå så bra mot Skottland heller. Fem raka torsk i inbördes möten finns på konto. Skottland har stjärnor som Arsenals Kim Little, Chelseas Erin Cuthbert, Manchester Citys Caroline Weir och för all del även Rosengårds Fiona Brown. det ska räcka. Trolig tvåa.

6. Ungern – Serbien 2
Kupongens kanske allra mest svårtippade möte är det mellan Ungern och Serbien. Detta är två lag som är långt från den europeiska toppen, något vi svenskar fick erfara i EM-kvalet då Blågult ställdes mot Ungern. I september vann faktiskt Sverige med hela 8-0 på hemmagräs, men det ska sägas att målvakten Biro då visades ut tidigt i matchen. Serbien besegrade Ryssland i februari och känns något vassare än Ungern i dagsläget. Detta är dock inte en match där det är läge att ta ställning åt något håll. Rulla fram heltäckningsmattan.

7. Jamaica – Nigeria 2
Nigeria var en frisk fläkt i VM för två år sedan då de tog sig till åttondelsfinal. Detta efter att ha besegrat Sydkorea i gruppspelet och faktiskt även pressat hemmanationen Frankrike. Asisat Oshoala nätade i det mästerskapet och Barcelona-spelaren är detta lags stora ledare. Ajibade från Atlético Madrid och Uchenna Kanu från Linköping är två andra offensiva spelare vi kommer få se en del av. Jamaica håller ganska dassig nivå och lär få sig en ordentligt fotbollslektion nu. Tvåan singlas.

8. USA – Portugal 1
USA är världens bästa nation, om det råder det inga tvivel. De är regerande världsmästare och har faktiskt inte förlorat en enda landskamp sedan januari 2019. Ett starkt facit. Här har amerikanarna tagit ut en grym trupp där Rapinoe, Lloyd och Morgan alltid går i bräschen. De bästa nationerna i världen har väldigt svårt att stå emot den uppställningen och Portugal tillhör inte eliten av länder. Portugal missar nästa års EM efter att ha torskat mot mediokra Ryssland i playoff. Här i Texas är de fullständigt chanslösa. USA vinner detta även om de skulle gå på halvfart. Tokgiven etta.

Kassaskåpet! USA
Houston, we have a problem. Ja det lär Portugal säga redan i den första minuten av denna träningslandskamp. Vi kommer få se ett gigantiskt bollinnehav av USA som kör över sina motståndare.

Varningen! Australien
Danmark såg inget vidare ut i sina träningsmatcher för några månader sedan och kommer de inte upp i högre nivå än så kan Australien absolut göra match av detta. Tvåan måste ges utrymme.

36 rader
1. Sverige – Norge 1 X
2. Frankrike – Tyskland X 2
3. Danmark – Australien 1 X 2
4. Spanien – Belgien 1
5. Nordirland – Skottland 2
6. Ungern – Serbien 1 X 2
7. Jamaica – Nigeria 2
8. USA – Portugal 1
216 rader
1. Sverige – Norge 1 X 2
2. Frankrike – Tyskland X 2
3. Danmark – Australien 1 X 2
4. Spanien – Belgien 1 X
5. Nordirland – Skottland X 2
6. Ungern – Serbien 1 X 2
7. Jamaica – Nigeria 2
8. USA – Portugal 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100