Topptipset tips tisdag 4 maj 2021

Stormötet Manchester City – PSG inleder tisdagens Topptips som sedan fylls på med matcher från lägre divisioner i Europa. Där hittar vi också de bästa dragen. Här är dagens analys!

1. Manchester City – PSG 1
Manchester City laddade upp genom att besegra Crystal Palace i helgen och ligatiteln är därmed väldigt nära. Det är bara en tidsfråga innan De Bruyne får lyfta den pokalen. Allt fokus nu på att bärga den trofé som klubben aldrig tagit innan. Mot Palace roterade Guardiola friskt och med en helt skadefri trupp till förfogande finns det klass på varje position. PSG har det mesta av sin stjärnglans längst fram och ska de lyckas ta sig vidare måste Neymar, Di María och Mbappé (om han kan spela efter sin vadskada) ha en bra dag. Ettan är troligast, men då de ljusblå inte behöver vinna för att avancera (2-1 i första mötet) är det inte fel att gardera.

2. GAIS – Öster 2
GAIS har något stort på gång. Sju inspelade poäng på tre omgångar och noll insläppta mål är starka papper. Ynglingarna Ousou och Grozdanic har varit fantastiska i mittförsvaret. Framåt skapas det dock inte speciellt mycket, två gjorda mål är inget att skryta med. Öster har en desto starkare offensiv där Mortensen, Sörensen och den före detta GAIS-spelare James Keene glänser. Laget från Växjö står även de på sju inspelade poäng och har en starkare trupp i grunden. GAIS kommer inte ge sig utan en kamp, men visst ska tvåan ritas ned först.

3. Luton – Rotherham 2
På Kenilworth Road bör motivation spela en stor roll. Rotherham har förtvivlat svårt att vinna fotbollsmatcher, men går ändå upp på säker mark vid tre poäng här. 1-1 senast mot Blackburn var ett steg i rätt riktning och nu är viktiga Matt Crooks tillbaka. Han kommer höja de rödvita som också har hyfsade spelare som Wood, Ladapo och Smith i truppen. Luton visar betydligt starkare form med fem raka utan förlust, men ligger i mitten av tabellen med tryggt avstånd till alla streck. Det bör märkas att matchen betyder mer för Rotherham. Tvåan spikas.

4. Charlton – Lincoln 1
Charltons spel har hackat en hel del mot slutet med endast en seger på de fem senaste omgångarna. Då passade huvudstadsklubben å andra sidan på att vinna rejält, 6-0 mot Plymouth är siffror som sticker ut. Ska Charlton ha minsta chans att blanda sig i striden om playoff är det bara seger som gäller här. Vi kommer således få se ett helmotiverat hemmalag. Lincoln kan ta det lugnare då de redan är klara för kval upp mot The Championship. The Imps lär därför främst ha fokus på att inte åka på några skador inför avgörandet. Med de förutsättningarna är det ettan som lockar mest.

5. Shrewsbury – Ipswich 1
Ipswich missar topp 6 vilket får sägas vara en stor besvikelse för The Tractor Boys. En stor anledning till det är bortaspelet, 15 poängtapp på 22 resor är inget vidare. Frågan är hur sugna de då är på en resa tvärs över landet till ett lurigt Shrewsbury. Värdarna har åkt på en hel del förluster mot slutet, men stod för en okej insats senast i 2-3-förlusten mot topplaget Oxford. Oliver Norburn, Josh Vela och Harrison Chapman är tre intressanta spelare som Ipswich får svårt att hantera. Värdet ser ut att bli bra på ettan som är en spännande spik.

6. Blackpool – Doncaster 2
Blackpool ser ut att få kvala vidare mot The Championship. Det krävs bara en poäng till för att de ska vara klara rent matematiskt och då Pool har nedflyttningsklara Bristol Rovers på hemmaplan i den sista omgången är det inte absolut nödvändigt att ta den poängen redan här. Hemmaspelet har hackat en del mot slutet med ett mål framåt och en seger på de tre senaste försöken. Doncaster kommer sluta i mitten av tabellen, men har ett spelarmaterial som kan störa alla lag i serien när de har dagen. Höstmötet vann Donny med 3-2 och en bortaseger här skulle rensa rejält bland kupongerna. Plocka tidigt med alla tecken.

7. Holstein Kiel – Sandhausen 2
Sandhausen riskerar i allra högsta grad att trilla ur den tyska andradivisionen, men tre segrar på de fyra senaste omgångarna gör att de har näsan över vattenytan. Det var nära poäng senast mot Greuther Fürth också, men då slog en viss Hrgota in 3-2 med fem minuter kvar av matchen. Ännu en bra insats av Sandhausen och nya mål för fransmannen Keita-Ruel som nätat i tre raka fajter. Holstein Kiel slåss om uppflyttning, men har hamnat i en formsvacka i helt fel läge av säsongen. En seger på de sex senaste tävlingsmatcherna och senast 0-5 i cupen mot Borussia Dortmund visar att värdarna inte är att lita på. Helgardera och jobba in bortaskrällen.

8. Le Havre – Toulouse X
På Stade Océane, där Sverige och USA möttes i damernas VM 2019, ska Le Havre och Toulouse göra upp. Det är oerhört tajt i botten av Ligue 2 och även fast Le Havre ligger bra till placeringsmässigt har de inte säkrat det nya kontraktet än. Sex raka matcher utan seger oroar, men det ska sägas att fyra av dessa har slutat med delad pott. Toulouse jagar uppflyttning, men imponerade inte i 1-3-förlusten mot Paris FC senast. Här ser besökarna ut att bli övervärderade och då måste det garderas. Måla på hela vägen.

Kassaskåpet! Rotherham
Luton kan gå på sommarlov nöjda med sin säsong. En plats i mitten är mer än vad man kan begära av truppen. Nu har de inget att spela för och då bör det vara svårt att stå emot ett vilt kämpande Rotherham. Motivationstvåan spikas.

Varningen! Sandhausen
Holstein Kiel föll med 0-5 mot Dortmund och även om motståndet såklart var av det svårare slaget visades inga vidare tendenser i försvarsspelet. Sandhausen har visat att de är att räkna med mot slutet och den lågt streckade tvåan måste ges utrymme.

36 rader
1. Man City – PSG 1 X
2. GAIS – Öster 2
3. Luton – Rotherham 2
4. Charlton – Lincoln 1
5. Shrewsbury – Ipswich 1
6. Blackpool – Doncaster X 2
7. H.Kiel – Sandhausen 1 X 2
8. Le Havre – Toulouse 1 X 2
216 rader
1. Man City – PSG 1 X
2. GAIS – Öster X 2
3. Luton – Rotherham 2
4. Charlton – Lincoln 1 X
5. Shrewsbury – Ipswich 1
6. Blackpool – Doncaster 1 X 2
7. H.Kiel – Sandhausen 1 X 2
8. Le Havre – Toulouse 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100