Topptipset tips fredag 9 juli 2021

Fredagens Topptips är av rejält blandad karaktär. Här slungas vi från svensk Division 1 till irländsk, isländsk, amerikanska och brasiliansk ligafotboll. Tredjeprismatchen från Copa América inleder som grädden på moset. För den som vill ha hjälp på traven så har vi en genomgång av samtliga åtta matcher här. Nu kör vi!

Spelstopp 18:44

1. Colombia – Peru 1
Två lag som gav Neymars Brasilien respektive Messis Argentina rejält huvudbry i semifinalerna ska göra upp om bronset i Copa América. Peru föll med 0-1 mot brassarna medan det krävdes straffar för att särskilja Colombia och Argentina. Kaffeodlarna, som det colombianska landslaget kallas, gjorde i synnerhet en bra match i semin. Kan Zapata, Muriel och company komma upp i samma höjd har de toppchans mot ett på pappret svagare Peru. Ettan inleder i Brasilien.

2. FC Trollhättan – Vänersborgs IF 2
På blågul mark väntar ett högoktanigt derby i Ettan Södra från ”Trollywood”. Trollhättan kan blicka tillbaka på en strålande vårsäsong och får anfallsduon Fellrath/Aliev hålla sig skadefria kan det bära riktigt långt för FCT. Här skulle det dock inte förvåna om hemmalaget stöter på patrull. Vänersborg, med flera före detta Trollhättan-spelare i laget lär komma heltaggade till Edsborgs IP i hopp om att agera festförstörare. Med Ramadani i målform ska inte de lågt streckade gästerna underskattas. Helgardera på stört och heja på VIF!

3. Finn Harps – Waterford 2
I den irländska högstaligan står viktiga poäng på spel i detta bottenmöte, i synnerhet för nästjumbon Waterford som har sju poäng upp till kvällens opponent, Finn Harps. The Harps återfinns på säker mark men en förlust skulle på allvar dra värdarna ner i träsket. Inbördes är det tydlig fördel hemmalaget, men både sett till resultat och prestation har Waterford imponerat betydligt mer sista veckorna. Dessutom torde motivationsfaktorn spela en stor roll i denna gastkramande tillställning. X2 först, men gärna alla tecken.

4. St. Patrick’s – Derry City 1
Efter en strålande start på säsongen och tidig ligaledning har det gått betydligt tyngre för St. Patrick’s mot slutet. Hoppet om att bli mästare är ännu inte ute men The Athletic har knappast råd att skänka bort fler poäng, som de gjorde mot Bohemians senast där både Desmond och Bermingham visades ut. Backarna är således avstängda i denna dust mot Derry City. De tillresta nordirländarna har visat fina takter och knep nyligen poäng av topplaget Sligo. Bortaspelet håller dock ingen vidare kvalitet samtidigt som St. Patrick’s är starka på eget gräs. Ettan till omkring 60 procent inleder, men gardera helst hela vägen.

5. Fylkir – Kópavogur 2
Något deltagande i EM blev det inte för Island, men på fredagens fräsiga Topptips får öborna vara med på ett hörn. Även på vulkanön står ett bottenmöte på menyn och här hittas spelvärdet på högerflanken. Fylkir återfinns förvisso högre upp i tabellen än Kópavogur, men bara dubbla trepoängare efter tio omgångar skrämmer inte ens de rödvita besökarna. Kópavogur har sina styrkor i det offensiva spelet, mot topplaget Breidablik gjorde de två mål senast. I en förväntat målrik dust i Reykjavik passar gaffeln utmärkt. Etta-tvåa!

6. Cincinnati – Columbus 1
I MLS stundar ett rafflande derby från Ohio där Cincinnati, med Jaap Stam bakom rodret, ska ses med pangchans hemma på den påkostade arenan TQL Stadium. Columbus har inte hållit samma höga höjd som föregående säsong och till derbyt får Crew klara sig utan flertalet tunga kanoner. Det största tappet är fixstjärnan Gyasi Zardes. Bättre truppläge hos hemmalaget som dessutom grejat sju pinnar av nio möjliga sista tre matcherna. Ettan smakar mumma i Steven Spielbergs hemstad!

7. Londrina – Guarani X
Vi rundar av i Brasilien där bollkonsterna alltmer lyser med sin frånvaro. Klubbarna fokuserar på defensiven och de målsnåla tillställningarna avlöser varandra. Londrina har bara mäktat med att göra sex påsar på nio matcher och det placerar inte helt oväntat Hajarna i botten av Serié B. Guarani har bjudit på lite mer positiv fotboll och dessutom ordnat poäng i sju matcher. På resande fot har Guarani dock inte övertygat. Med sunda streck gillas krysset mest, gardera därefter från höger.

8. Vasco da Gama – Sampaio Correa 1
Sista stoppet sker i Rio de Janeiro. Klassiska Vasco da Gama fick väldigt oväntat respass från Serié A föregående säsong. Sämre målskillnad skiljde Vasco från säker mark och klubbens fans var i chock. Omtaget i Serié B har än så länge lämnat mer att önska, men det råder ingen tvekan om att kunnandet hos värdarna är skyhögt. Kvar i truppen finns exempelvis skarpskytten Cano som på egen hand kan avgöra matcher. Känslan är att Sampaio Correa har en tuff afton framför sig i Rio. Ettan lämnas allena till fint värde.

Kassaskåpet! Vasco da Gama
I Cano har Vasco ligans bästa anfallare och hemmalagets trupp håller överlag riktigt hög klass i Serié B. Sampaio räcker inte till i Rio. Ettan singlas!

Varningen! Vänersborg
För Vänersborg är derbyt i Trollhättan årets match och VIF lär knappast kasta in handduken i första taget. Ramadani kan mycket väl hänga skjuta tre pinnar åt besökarna.

36 rader
1. Colombia – Peru 1
2. Trollhättan – Vänersborg 1 X 2
3. Finn Harps – Waterford X 2
4. St. Patrick’s – Derry City 1 X 2
5. Fylkir – Kópavogur 1 2
6. Cincinnati – Columbus 1
7. Londrina – Guarani X
8. Vasco – Sampaio Correa 1
216 rader
1. Colombia – Peru 1 X
2. Trollhättan – Vänersborg 1 X 2
3. Finn Harps – Waterford 1 X 2
4. St. Patrick’s – Derry City 1 X 2
5. Fylkir – Kópavogur 1 2
6. Cincinnati – Columbus 1
7. Londrina – Guarani X 2
8. Vasco – Sampaio Correa 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100