Topptipset tips fredag 4 juni 2021

Flera stornationer träningsspelar inför EM och landskamperna följs upp av svensk Division 1-boll och Damallsvenskan. Tjeckien och Cypern ska först och främst stå för skrällarna, medans bra spikalternativ hittas hos damerna. Här har ni hela analysen mot åtta gröna bockar!

Spelstopp 17:59

1. Spanien – Portugal X
Portugal är regerande Europamästare efter triumfen i Frankrike för fem år sedan. Då var det en skadad Ronaldo som ledde landet från sidlinjen i finalen. 36-åringen är fortfarande kvar i truppen och med sina 173 landskamper och 103 mål för nationen har han en karriär som helst saknar motstycke. Uppbackad av Jota och Félix blir det inte enkelt att hålla portugiserna från målet. Spanien har en viss osäkerhet kring försvaret då Sergio Ramos inte kan delta i EM. Nu gäller det att pricka rätt mittbackspar snarast möjligt, helst redan i denna träningsmatch. Laporte, som valt att spela för Spanien, lär göra sin debut för Spanien här och ställs då mot sin lagkompis Dias. Det är en spelare som kommer skänka det spanska försvaret välbehövlig stadga. Detta är en ruggigt svårtippad match och räcker plånboken till bör därför alla tecken ges plats.

2. Italien – Tjeckien X
Italien vill återupprätta landets ära i sommarens EM-slutspel efter att ha missat VM i Ryssland efter playoff-torsken mot Sverige. Mancinis manskap har varit riktigt bra under en längre period och med spelare som Belotti, Insigne, Berardi och Immobile är det målgaranti när Gli Azzurri spelar. Italienarna kan dock räkna med rejält mothugg under kvällen. Tjeckien utmanar de största nationerna och har en grym centrallinje med Celústka, Soucek och Schick. Tidigare under året visade de mot Belgien vilken styrka som finns i laget. X2 rensar fint i Bologna, men visst känns det bäst med en helgardering.

3. Ungern – Cypern X
Cypern har sprattlat till en del på senare tid. I vårens VM-kval släppte ö-nationen från Medelhavet bara in ett enda mål på de tre matcherna mot Slovakien, Slovenien och Kroatien. Något som cyprioterna förtjänar respekt för. Nu saknar visserligen Cypern en del pjäser, men det är fortfarande ett starkt kollektiv som inte kommer vika ner sig. Ungern har höga toppar i spelare som Szoboszlai, Szalai och Sallai, men har kanske inte samma bredd som många andra nationer som ska spela EM. Den unge stjärnan Szoboszlai har dessutom skadebekymmer och ser ut att missa hela EM. I en träningsmatch där det lär bytas en hel del är det svårt att köpa det enorma favoritskap som Ungern har. X2 är av högsta prioritet i Budapest.

4. Färöarna – Island 2
Ett ö-derby har hittat in på kupongen då Färöarna tar emot Island i Torshavn. Håkan Ericson leder värdarna och han har gjort fina resultat, inte minst i Nations League. VM-kvalet inleddes dock med en poäng på tre matcher och 2-8 i målskillnad. Man ska inte överdriva Färöarnas kvalité, det är trots allt ett mediokert gäng Ericson har till förfogande. Island kommer till spel utan flera viktiga kuggar, men när lirare som Gudmundsson, Sigthorsson, Bjarnason och Gunnarsson finns tillgängliga är det inget snack om att islänningarna ska gälla som solklara favoriter. Får vi tvåan under 70 procent är det en vettig spik.

5. Kristianstad – Rosengård 2
Rosengård har gett sig den på att ta tillbaka mästartiteln i Damallsvenskan. Sju omgångar in ståtar skåningarna med 21 poäng och endast ett insläppt mål. Björn och Berglund håller tätt bakåt medan Larsson, Troelsgaard och Schough alltid hittar nätet framåt. Dessutom finns mittfältare som Seger, Cankovic och supertalangen Bennison. Hur ska Kristianstad kunna störa detta lag? För några månader sedan spelade faktiskt dessa två gäng 3-3 mot varandra i Svenska Cupen, men mot ett fullt påkopplat Rosengård räcker inte Kristianstad till. Tvåan lämnas ensam.

6. Linköping – Hammarby 1
Madelen Janogy har varit riktigt bra för Hammarby. Den svenska landslagsanfallaren satte dit två mål när Bajen besegrade Kristianstad med 3-1. Totalt har det blivit fem fullträffar på de fem senaste omgångarna från Janogys sida. Kan Linköping plocka bort henne har dock de grönvita inte speciellt många fler hot. Hemmalaget är väldigt täta bakåt vilket ett insläppt på de tre senaste omgångarna vittnar om. Givetvis är Nilla Fischer en stor del i det. Linköping är spelare för spelare ett mer namnkunnigt lag än Hammarby och på hemmaplan ska de gälla som favoriter. Trolig etta.

7. Gefle – Assyriska FF 1
Assyriska har verkligen inte haft lätt att hålla tätt bakåt under de nio första omgångarna av Norrettan. 21 insläppta mål är tillsammans med nästjumbon Täby sämst i serien. Det är inga glada nyheter när ett formtoppat Gefle står på andra sidan. Värdarna har dunkat in tio bollar på de fyra senaste omgångarna och har plockat åtta poäng under den perioden. Englund och Lidberg är två vassa anfallare som kompletterar varandra perfekt. Dessutom är Bellander tillbaka från sin skada. Assyriska kontrar med intressanta tonåringen Yakoub, men får ändå slå ur underläge på Gavlevallen. Strecka från vänster.

8. Vänersborgs IF – Lindome 2
Vänersborgs IF har verkligen inte sett bra ut de senaste veckorna. Fem förluster på sex matcher gör att VIF närmar sig nedflyttningsplatserna med stormsteg. Ändå ställs västgötarna ut som favoriter mot Lindome av oddsbolagen, något som inte känns helt korrekt. Lindome har fem raka utan seger, men tre av dessa har slutat med delad pott. Lipovac och Zanjanchi är två anfallare som vet vart målet är beläget och mot ett Vänersborg tömt på självförtroende bör de få sina chanser. Tvåan känns bäst, men gardera tidigt.

Kassaskåpet! Rosengård
Rosengård kan målas ut som “kassaskåpet” mot i stort sett vilket motstånd som helst i Allsvenskan. Får bara Seger och company ut allt kunnande vinner de detta enkelt.

Varningen! Cypern
Cypern imponerade stort i VM-kvalet för några veckor sedan och ska inte vara chanslösa mot ett Ungern som inte har den bredaste av trupper. Den lågt streckade tvåan måste ges plats.

36 rader
1. Spanien – Portugal X 2
2. Italien – Tjeckien 1 X 2
3. Ungern – Cypern 1 X 2
4. Färöarna – Island 2
5. Kristianstad – Rosengård 2
6. Linköping – Hammarby 1
7. Gefle – Assyriska FF 1
8. Vänersborg – Lindome X 2
216 rader
1. Spanien – Portugal 1 X 2
2. Italien – Tjeckien 1 X 2
3. Ungern – Cypern 1 X 2
4. Färöarna – Island 2
5. Kristianstad – Rosengård 2
6. Linköping – Hammarby 1 X
7. Gefle – Assyriska FF 1 X
8. Vänersborg – Lindome X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100