Topptipset tips fredag 2 juli 2021

Spännande EM-kvartsfinaler matchas med Copa América och Damallsvenskan på fredagens Topptips. Här känns det absolut som att det finns guld att tälja. Vi har gjort analysen åt er, var finns skrällar och spikar? Kika nedan.

Spelstopp 17:59

1. Schweiz – Spanien 2
Schweiz stod för EM:s hittills största bragd när alplandet slog ut de regerande världsmästarna, tillika silvermedaljören från EM 2016, Frankrike. Stor hjälte blev Yann Sommer som räddade Mbappés straff, en smolk i segerbägaren var att Xhaka ådrog sig en ostskiva och därmed missar kvartsfinalen mot Spanien. Det är ett rejält avbräck för Schweiz. Spanien gjorde hela fem kassar på Kroatien, förlängningen inkluderad. Det innebär att matadorerna har pytsat in tio baljor på drygt 210 minuter. Morata, Koke, Torres och company har blivit varnade och lär inte gå i samma fälla som Frankrike. Spikad två!

2. Belgien – Italien 2
Belgiens seger mot Portugal i åttondelen var något tursam sett till spelbilden och blev också väldigt dyrköpt. Både Kevin De Bruyne och Eden Hazard klev av med skador och ser av allt att döma ut att missa kvarten mot Italien. Även om belgarna har en bred trupp är dessa herrar oersättliga, i synnerhet De Bruyne. Gyllene läge således för Italien att lägga vantarna på en biljett till semin. De azurblå fick fason på spelet mot Österrike när Chiesa och Pessina kom in och rörde om i grytan, båda blev dessutom målskyttar i förlängningen. Läge för duon att starta månne? På neutral mark i München får Mancinis manskap gälla som favorit. Strecka från höger på Allianz Arena.

3. Peru – Paraguay X
I Copa América är det dags för slutspel och i den första kvartsfinalen hittas två jämna aktörer. Peru landade in på en finfin andraplats bakom Brasilien i Grupp B, en riktigt stark placering av peruanerna som bland annat lade Colombia på rygg. André Carrillo såg pigg ut genom hela gruppspelet och svarade bland annat för två mål. Paraguay är likt Peru i första hand ett defensivt starkt lag, men besitter möjligen aningen vassare spets i offensiven där Miguel Almirón (Newcastle) är en viktig pugge. Svårsiat möte där samtliga tecken rekommenderas så tidigt som möjligt.

4. Brasilien – Chile 2
Brasilien är regerande mästare och stora favoriter till att bärga en ny titel i Copa América. Neymar, Casemiro, Richarlison och company har dansat sig igenom gruppen obesegrade. Enda poängtappet kom mot Ecuador i den sista omgången när nyss nämnda trio inledde på bänken. Chile är dock en stark lagmaskin som inte kommer att ge sig i första taget. Bredden är en bra bit från brassarnas, men i Vargas, Vidal, Medel och inte minst målman Bravo finns kvalité nog föra att ge värdnationen en rejält fight. Dessutom kan eventuellt Alexis Sánchez göra comeback från skada. Läge att blick brett i Rio och jobba in La Roja-knall!

5. Häcken – Kristianstad 1
Häcken är det lag som eventuellt ska kunna utmana FC Rosengård om SM-guldet i Damallsvenskan denna säsong. Efter förlusten mot skåningarna i den senaste omgången (0-2) ser det dock mörkt ut för de gulsvarta. Att truppen är starkt råder det inga tvivel om, som kvitto på det blev hela fem hemmaspelare uttagna till Sveriges OS-trupp. Inför mötet med tabelltrean Kristianstad är tjejerna från Hisingen drabbade av ett antal skador, bland de som tvingas vila syns OS-målvakten Jennifer Falk. Truppen är emellertid bred och på Bravida Arena är Häcken starka. Landar ettan in under 65 procent är den given i utgång.

6. Växjö – Eskilstuna United 2
Från toppmötet på Bravida Arena till misären i Kronoberg där läget minst sagt ser prekärt ut för Växjö som parkerar sist i Damallsvenskan. Smålänningarna jagar febrilt efter säsongens första skalp, men den lär knappast komma under fredagskvällen när formstarka Eskilstuna gästar Visma Arena. Gästerna från Södermanland hemmaslog först Linköping och följde upp 1-0-segern med en ny viktoria mot ett skadedrabbat AIK. Loreta Kullashi är i gott slag efter två raka matcher med nätrassel och ska ses med toppchans att utöka den sviten mot Växjö som har Emelie Henriksen och Shannon Woeller på botbänken. Tvåan bankas in upp till 60-65 procent.

7. Tjeckien – Danmark 2
Efter det mörka som hände på Parken i matchen mot Finland har dansken rest sig, tillsammans. Först genom en väldigt fin spelmässig prestation mot Belgien. Därefter genom att fullkomligt mangla över både Ryssland och Wales i de två senaste fajterna där ett rödvitt nordiskt kollektiv av hög klass varit ostoppbara. Tjeckien står som motstånd för dagen. Ett tjeckiskt lag som varit rätt trevliga att bevittna och dessutom kunde Silhavys herrskap skrälla ordentligt i åttondelen då Nederländerna fick maka på sig. Dansken med Maehle, Kjaer och gänget är rättmätiga favoriter men att det ska gå lika enkelt som senast är inte troligt. Tvåan först men krysset bör adderas tämligen omgående som stöd.

8. Ukraina – England X
Det har mer eller mindre varit en form av hemma-EM för England. Fyra raka matcher har The Three Lions fått lira på Wembley men denna gång är det dags för Southgate och grabbarna att ta flygmaskinen till Rom för kvartsfinal. Mot Ukraina! Detta gula östgäng där Shevchenko än en gång fått vara med att dräpa svensken. Förra gången på planen via två mål i EM 2012 och denna gång vid sidan som coach. Att “Sheva” och hans landsmän ska vara helt borträknade är uteslutet. Laget är kollektivt väl ansatt med en bra defensiv samtidigt som stora stjärnor i Yarmolenko och Zinchenko bland annat finns framåt. Ett England som mer eller mindre räknat hem platsen i semifinalen kan få bekymmer. Gardera därmed tvåan tidigt med helst alla tecken.

Kassaskåpet! Spanien
Spanien visade upp en offensiv flärd i åttondelen mot Kroatien och gjorde för adnra matchen i följd fem mål framåt. Viktigt att Morata fick näta dessutom. Känslan är att den Schweiziska sagan tar slut härt. Tvåa!

Varningen! Chile
Chile kan komma att få tillbaka Sánchez i kvartsfinalen mot Brasilien och då går inte ens Neymar och company säkra. Den sönderstreckade ettan i Rio backas genast upp av övriga tecken i jakten på högre utdelning.

36 rader
1. Schweiz – Spanien 2
2. Belgien – Italien 2
3. Peru – Paraguay 1 X 2
4. Brasilien – Chile 1 X 2
5. Häcken – Kristianstad 1
6. Växjö – Eskilstuna 2
7. Tjeckien – Danmark X 2
8. Ukraina – England 1 2
216 rader
1. Schweiz – Spanien 2
2. Belgien – Italien X 2
3. Peru – Paraguay 1 X 2
4. Brasilien – Chile 1 X 2
5. Häcken – Kristianstad 1 X
6. Växjö – Eskilstuna 2
7. Tjeckien – Danmark X 2
8. Ukraina – England 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100