Powerplay tips tisdag 7 februari 2023

Två matcher på hemmaplan från SHL och Hockeyallsvenskan inleder tisdagens Powerplay. Där hittar vi en spännande tvåa när HV71 besöker Delfinen i Luleå. I övrigt är det full matta med nattmackor från NHL som ska analyseras. Häng med!

Spelstopp 18:59

1. Luleå – HV71 2
Lassinantti var tillbaka mellan stolparna efter en handfull matcher vid sidan men hade ingen lyckad afton då Oskarshamn körde över Björnarna med 5-0 i Norrbotten. Katastrof är ett milt ord att säga om värdarnas insats och nu ska ett hungrigt HV71 möta upp. Gästerna gjorde en stabil insats mot Malmö. 5-1-segern inför hemmapubliken i Jönköping var klubbens andra på rad och Tjurarna spelade fin ishockey där finländarna Ortio (målvakt) och Kaski var framstående. Högersidan lockar. Tvåan först.

2. Kristianstad – Västerås 2
Thomas Paananens är inte längre tränare för Västerås. Torsken mot AIK i helgen blev till slut för mycket och från och med nu ska Tero Lehterä och Sami Hirvonen försöka skjuta upp VIK till en slutspelsplats. Kristianstad borta blir en ruggigt tuff, men görbar, utmaning. Skåningarna har varit både i Övik och Umeå för att skörda nutida triumfer i och med segrar efter straffar och förlängning mot topplagen Björklöven och MoDo. Oerhört imponerande såklart. KIK har dock Västerås som något av ett boogie team. Sedan mars 2018 har värdarna bara vunnit en ynka gång inbördes och givetvis är detta något att ha med sig in till denna kamp. Tvåan kommer understreckas och då är det från höger vi streckar mellan dessa i grunden jämna lag.

3. Pittsburgh – Colorado 2
Formkurvan pekar spikrakt uppåt. Colorado hade innan All Star-uppehållet vunnit sju av åtta matcher på raken och seglat upp till en åttondeplats i NHL:s västra konferens. Landeskog saknas dock fortsatt med ett trasigt knä men Avs trupp i övrigt ser riktigt bra ut och Pittsburgh borta är ytterligare en strid som ska kunna generera full pott. Pingvinerna har gjort det helt okej hela säsongen men gick in i uppehållet med endast en vinst på nio försök sedan 14:e januari. Tvåan är mycket trolig.

4. Tampa Bay – San Jose 2
Erik Karlsson och company gjorde en kanonmatch borta mot Pittsburgh för en vecka sedan. 6-4-viktorian innebar att Sharks klev in i uppehållet med poäng i tre raka matcher och även om uppförsbacken är lång så finns fortsatt chansen för gästerna att nypa en slutspelbiljett. Tampa Bay borta blir en mycket svår match. Bolts ska dock lira derby mot Florida under natten mot tisdag och kommer därför ha en tung fajt i benen. De två senaste bataljerna mellan dessa klubbar har varit målmässigt jämna med uddamålssegrar för Lightnings. Dags för en skräll nu. Tvåan är spännande och får inleda.

5. Detroit – Edmonton 2
Raymond, Lindström, Berggren och övriga i Red Wings-dressen blev nollade vid sin senaste kamp då Islanders drog det längsta strået och vann med 2-0. Över hela säsongen ska ändå de rödvita få godkänt med många bra saker att plocka fram. Filip Hronek dras dock fortsatt med en skada och värdarnas bästa spelare när det kommer till plus/minus-statistiken är därmed inte brukbar. Tungt! Edmonton är i kanonslag och grejat poäng i åtta raka matcher varav sju av dessa är vinster. Draisaitl och McDavid är fortsatt omänskliga framåt och kan visa brutala 168 poäng tillsammans. Duon är dock inte ensamma om produktionen i framkant och lirare som Nugent-Hopkins, Hyman och Barrie har också bidragit. Tvåan är mycket trolig och vi testar att singla Edmonton till okej prolle.

6. New York Islanders – Seattle X
Seattle gör en kanonsäsong. Kraken hakar på i den yttersta toppen av den västra konferensens och har på bortais högst poängsnitt av alla lag i väst. Burakovsky, Larsson, Wennberg och övriga i bortatröjan ska också ha bra chanser att snubbla till sig pinnar i New York. Islanders har mindre än 22 timmar innan tekning här varit i Philadelphia och lirat hockey mot ett bra Flyers. Värdarna har ändå spelat defensivt stabil hockey över tid och på egen is går det inte att räkna bort hemmalaget. Alla tecken är nödvändigt tidigt.

7. Nashville – Vegas 1
Vegas är ett av ligans formsvagaste sällskap. Golden Knights var nog mycket glada åt det uppehåll som nyligen varit och forthoppningsvis har Nevada-klubben kommit ihop som grupp och kan hoppa tillbaka in på en vinnande bana. Whitecloud finns det hopp för om att åter vara i spelbart skick samtidigt som superstjärnan Mark Stone fortsatt är out. Nashville har en fin januari i ryggen. Nio gånger på 13 försök under årets första månad så har Predatorerna löst vinster och Filip Forsberg lirar ruggigt bra hockey för stunden. Ettan först, tvåan därefter i en förmodad målrik tillställning.

8. Chicago – Anaheim X
Chicago var bottenrankade inför säsongen och Blackhawks har inte kunnat kliva emot förståsigpåarnas spådom. Bara Columbus har ett sämre poängsnitt och herrar som Kane och Jones har efter 48 omgångar hemska -26 i plus/minus. Anaheim är dock inte mycket bättre. Ankorna plaskar som nästjumbo i den västra konferensen och på bortaplan finns bara sju vinster noterat på 27 resor. Ursvagt såklart. Svårsiat mellan dessa båda bottenlag. Alla tecken känns nödvändigt.

Kassaskåpet! Colorado
Colorado visar mästartakter för stunden och har mycket fina möjligheter att skörda en ny triumf mot Pittsburgh. Tvåan är fin.

Varningen! HV71
Luleå känns ojämna och möter ett HV71 i medgång. Trots bortaspel i “Delfinen” ska Tjurarna kunna brotta ner Bulans Björnar. Bra tvåa.

36 rader
1. Luleå – HV71 X 2
2. Kristianstad – Västerås 2
3. Pittsburgh – Colorado 2
4. Tampa Bay – San Jose 2
5. Detroit – Edmonton X 2
6. NY Islanders – Seattle 1 X 2
7. Nashville – Vegas 1
8. Chicago – Anaheim 1 X 2
216 rader
1. Luleå – HV71 1 X 2
2. Kristianstad – Västerås X 2
3. Pittsburgh – Colorado 2
4. Tampa Bay – San Jose 1 2
5. Detroit – Edmonton 2
6. NY Islanders – Seattle 1 X 2
7. Nashville – Vegas 1 2
8. Chicago – Anaheim 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100