Powerplay tips onsdag 17 mars 2021

Slutspelet drar äntligen igång i Hockeyallsvenskan och först ut är åttondelarna där Västerås är klar favorit att ta sig vidare mot Almtuna medan det är jämnt skägg mellan Tingsryd och AIK. I det negativa kvalet har Kristianstad satt sig i förarsätet efter en inledande skalp på bortais. Onsdagens Powerplay består dessutom av en radda kvalmatcher från Hockeyettan samt en avslutade tysk duell. Då kör vi!

Spelstopp 18:59

1. Västerås – Almtuna 1
Almtuna reser de knappa åtta milen till Västerås för den så viktiga första Play In-kampen där en kvartsfinalplats ligger i potten. Robert Kimbys professorer tog poäng i tre av de avlsutande fyra omgångarna men vann samtidigt endast en sista sex. Frågetecken finns för gästernas form och på bortabana hade AIS det tufft under hela säsongen. Västerås kommer i sin tur från tre raka segrar där Gurkorna äntligen fick det att lossna offensivt med 15 inprickade påsar inom nyss nämnda spann. VIK är i grunden ett bättre lag med kanoner som Trivellato, Zetterberg och stekhete Bergman. Trolig hemmaseger i ABB Arena Nord.

2. Tingsryd – AIK 1
Betydligt jämnare på förhand när vi rullar ner mot de djupa småländska skogarna för ett möte i Oliver Ekman-Larssons hemstad. Tingsryd var inför säsongen nedsnackat av i princip hela expertkåren, men Magnus Bogren har gjort ett fantastiskt jobb med små medel och utvecklat spelare som Rasmus Bengtsson och Anton Svensson. Två pjäser som håller en hög nivå och som troligen spelar en nivå upp i seriesystemet inom 1-2 år. AIK förfogar över fler toppar i laget, men är samtidig väldigt upp och ner i sina prestationer. I kraft av hemmaplan får TAIF gälla som knapp favorit, men plocka helst med samtliga tecken.

3. Väsby – Kristianstad X
Fördel Kristianstad efter rond ett. Pågarna från handbollsstaden vann med 3-2 i Renew Arena efter en solid insats där segern grundlades i powerplay där KIK satte tre kassar på fem försök. Med lika många spelare på isen var Väsby spelförande, men hade svårt att skapa de där riktigt heta lägena framför stabile Calle Klang. Hemmalaget saknar poängkungen Rapahël Lavoie även i match 2, men har å andra sidan Tobias Lindberg i fin form. Räkna med ytterligare en jämn drabbning och med sunda streck är alla tecken att föredra tidigt.

4. Forshaga – Piteå 1
Via fyra raka segrar har Forshaga säkrat en biljett till vårens slutspelsfest i Hockeyettan. En imponerande bedrift av värmlänningarna som gjort det långt över förväntan denna säsong. Med stekheta spelare som Lennartsson och Kandergård kan FIF bli en obehaglig opponent för samtliga slutspelslag. Piteå är inte riktigt där ännu, men allt som krävs är två poäng under de tre avslutande matcherna. Med tanke på gästernas enorma problem med Covid-19 är dock statusen på laget tveksam och med fint värde till vänster kan ettan gott lämnas allena.

5. Kumla – Malung 1
Ytterligare en fin spik har identifierats i Närke där Kumla tar emot Malung i den första omgången i kvalet mot Hockeyettan Västra. Hemmalaget skrinnar visserligen ut på isen i hemmaladan med trippa torsk i ryggen, men utgången i dessa kamper har inte haft någon betydelse. När allt nu ställs på sin spets lär vi få se ett betydligt hetare Kumla som i grund och botten är klart vassare än Malung som varit ett bottenlag under flera säsonger i följd. Ettan är en given singel upp till 60 procent.

6. Köping – Grums 2
Lika övertygade om att nästa värdlag vinner är vi emellertid inte. Köping har inte alls lyckats leva upp till förväntningarna denna säsong och hade en del flax som avgick med segern mot just Grums i den sista grundserieomgången. Besökarna från Värmland förfogar över ett par intressanta spelare, där Johan Mörnsjö sticker ut allra mest. Vi spår en jämn match där den skyhögt streckade ettan inte tar plats förrän på större system. För en mindre peng är tvåan en mäkta intressant chansspik!

7. Örnsköldsvik – Lejon 1
Från kvalet i väst upp till den norra ligans dito där Örnsköldsvik och Kiruna AIF förväntas göra upp om ett förnyat kontrakt i Hockeyettan. Ångermanlänningarna inledde säsongen starkt och var länge med och stred om en plats i Allettan. Efter jul har visserligen prestationerna varierat, men ÖSK avslutade seriespelet bra med tre raka segrar där spelare som Nordenberg, Engström och Niederbach gick i bräschen. Skellefteå-klubben Lejon är det klart sämsta laget i kvalet och ska vara mer än nöjda om de löser en poäng i Foppaland. 1X står sig fint.

8. Kölner Haie – Wolfsburg 2
Resan ros i land i Tyskland med DEL-mötet mellan Kölner och Wolfsburg. Grizzlybjörnarna, som gästerna kallas för, har fått på nosen i tre raka strider, men gjorde en spelmässigt grym insats borta mot Iserlohn senast trots 0-4 i ändalykten. Besökarna från bilstaden vann bland annat skotten med klara 47-27! Kölner har fått med sig resultaten sista tiden och har det lite bättre ställt på målvaktsposten med Pogge och Weitzmann. Hajarna streckas dock i högsta laget, därmed lockar tvåan i utgång i detta svårtippade möte. Gaffeln (etta-tvåa) är en vettig lösning i Cologne.

Kassaskåpet! Forshaga
Forshaga är såklart inget kassaskåp hemma mot Piteå, men värdet till vänster går inte att blunda för. Värmlänningarna glänser med fyra raka segrar medan gästerna inte har spelat på närmare tre veckor på grund av Corona. Oklar status råder därmed i Piteå-lägret. Ettan är en kanonspik!

Varningen! Grums
Grums har sett bättre ut mot slutet och kliver in i kvalet med hyfsad god känsla. Bör bli en betydligt jämnare match än vad strecken ger sken av. Tvåan rensar fint och måste med på varje vettig bong!

36 rader
1. Västerås – Almtuna 1
2. Tingsryd – AIK 1 X 2
3. Väsby – Kristianstad 1 X 2
4. Forshaga – Piteå 1
5. Kumla – Malung 1
6. Köping – Grums 2
7. Örnsköldsvik – Lejon 1 X
8. Kölner Haie – Wolfsburg 1 2
216 rader
1. Västerås – Almtuna 1 X
2. Tingsryd – AIK 1 X 2
3. Väsby – Kristianstad 1 X 2
4. Forshaga – Piteå 1
5. Kumla – Malung 1
6. Köping – Grums 1 X 2
7. Örnsköldsvik – Lejon 1 X
8. Kölner Haie – Wolfsburg 1 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100