Powerplay tips lördag 14 maj 2022

Två matcher från Hockey-VM inleder lördagens Powerplay där värdnationen Finland inte ska ha några problem Lettland, men Slovakien mycket väl kan få det svettigt mot Tyskland. I övrigt är det slutspelshockey från NHL och AHL som gäller. Häng med på analyser om samtliga åtta matcher här nedan!

Spelstopp 19:19

1. Lettland – Finland 2
Finland svarade upp mot förväntningarna från hemmapubliken då värdnationen mosade Norge i premiären. Bland Lejonens målskyttar fanns Luleå-bekantingen Toni Rajala och veteranen Harri Pesonen. Även om 5-0-segern var väntad så lättade troligen en sten från finnarnas axlar och premiärnerverna bör nu vara bortblåsta. Lettland har fin spets, bland annat i Örebros stjärna Rodrigo Abols, men balterna förlorade stort mot USA i öppningsmatchen och ska inte ha något att hämta i Tampere där Finland ånyo väntas bäras fram av de egna fansen. Spiktvåan är odiskutabel!

2. Slovakien – Tyskland X
Precis som vi förutspådde i vår tidigare analys lyckades Tyskland stå upp bra mot Kanada (3-5). Örnarna lät visserligen kanadickerna springa ifrån inledningsvis, men Rögles gamla stjärnback Moritz Seider, till vardags i Detroit Red Wings, förde tillbaka tyskarna i matchen genom att spela fram till två kassar och göra en själv. Denna match mot Slovakien bör passa Seider och hans landsmän bättre då slovakerna hade problem mot den förmodade slagpåsen Frankrike i den inledande gruppspelsmatchen. Tyskland känns på det stora hela bättre och ges därmed utgångstipset. Gardera så långt stålarna räcker.

3. Carolina – Boston 1
Det var inget snack om saken när Boston vann match 6 i TD Garden. Brad Marchand öppnade målskyttet för Bruins som därmed säkrade en komfortabel 5-2-viktoria i universitetsstaden. Det innebär att vi nu får bevittna en rafflande Game 7 i Raleigh där Carolina i egenskap av hemmalag ska ses med störst segerchans. Aho, Teräväinen och övriga virvelvindar trivs som bekant ypperligt i PNC Arena. Gästernas enorma rutin i Stanley Cup-sammanhang måste dock respekteras, så på större system bör tvåan ackompanjera den spelvärda utgångsettan.

4. Toronto – Tampa Bay 1
Tampa Bay tvingade fram en sjunde och avgörande åttondelsfinal genom att gå vinnande ur en riktig nagelbitare i The Sunshine State senast. Stor matchvinnare för Bolts blev kanadensaren Brayden Point som både satte kvitteringen i den tredje perioden och spelade fram till avgörandet i sudden. Detta är två av Stanley Cups bästa lag och denna häftiga matchserie nog inte gjort någon besviken. Det mesta talar för att vi får se en ny jämn batalj, men knapp fördel ges ändå till William Nylander och övriga lönnlöv som kan avgöra på hemmais i hockeyns huvudstad. Men med tanke på att det trots allt är de regerande mästarna som kommer på besök kan inget tas för givet. Börja måla från vänster, men snåla inte med garderingarna.

5. Edmonton – Los Angeles 2
Ytterligare en matchserie i Stanley Cup som kokats ned till en enda avgörande match. Edmonton darrade inte på manschetten i Änglarnas stad senast då Kings besegrades med 4-2. Därmed står kanadickerna med en gyllene möjlighet inför match 7 då de kan avgöra det hela hemma i Rogers Place. Superstjärnorna Evander Kane och Connor McDavid låg bakom det mesta i segermatchen och duon kommer ånyo att behöva prestera på topp om Oilers ska ha en chans att avancera. De tillresta jänkarna har med det sagt bevisat vid flera tillfällen att de inte ska underskattas, som i seriens första match då Adrian Kempe och company vann i Alberta efter en riktig nagelbitare. Med allt värde till höger är X2 måste, men räcker stålarna bör hela brädet täckas!

6. Laval Rocket – Syracuse 1
Laval Rocket, som är farmarlag till Montreal Canadiens, besegrade Tampa Bays dito Syracuse natten mot igår vilket betyder att Raketerna leder till 2-1 i matcher och således kan avgöra det hela i Place Bell denna fredag, då åttondelsfinalerna i AHL som bekant avgörs i bäst av fem matcher. Claesson, Ryfors, Anlefelt och övriga i bortalaget var chanslösa senast och behöver stå för en betydligt skarpare insats denna gång om de ska lyckas tvinga fram en femte match. Amerikanerna besitter ett högt kunnande, men har dock haft svårt att leverera på bortais mot slutet. Laval ståtar med stjärnor klasspelare som Norlinder, Paquet och Belpedio och kommer de rödblå upp i samma höga nivå som senast sätter de troligen spiken i kistan här. Etta, eller möjligen 1X.

7. Charlotte – Bridgeport 2
Det bjöds på målkalas i Connecticut senast då Charlotte vann med 7-6 efter sudden. Då bägge lagen lär studera sitt defensiva arbete inför denna fight bör vi få se en mer återhållsam tillställning i North Carolina där Checkers serveras matchboll i och med vinsten senast. Bridgeport har dock upplevt en hel del oflyt ska sägas då de förlorat med uddamålet i båda matcherna. Lägg även till att Islanders hämtade ikapp ett 0-4-underläge senast – det visar trots allt på mental styrka. Bland gästernas målskyttar senast fanns HV71-produkten Simon Holmström. Kan smålänningen och hans kamrater hålla samma skärpa framåt samtidigt som de ger sig själva en bättre start på denna match är det inte alls otänkbart att de lyckas äta sig in i denna serie. Tvåan öppnar, men garderingspennan kan med fördel plockas fram om stålar finns!

8. Utica – Rochester 1
Utica lyckades vinna öppningsmatchen i denna åttondelsfinal mot Rochester. Detta efter att Kometerna hamnat i ett snabbt 0-2-underläge, men stod därefter för en makalös andra- och tredjeperiod. Vi ska komma ihåg att Americans, som gästerna kallas, gått den långa vägen via 16-delsfinal och bör därmed ha snålt med bränsle kvar i tanken, samtidigt som de dessutom är underlägsna värdarna sett till spelarmaterialet. Hemmalagets stjärnor A.J. Greer och Nolan Foote visade hög klass senast och duon leder troligen sina kamrater till en ny viktoria i Utica Memorial Auditorium denna natt. Bra spiketta!

Kassaskåpet! Finland
Finnarna gjorde inte sina hemmafans besvikna när de enligt förväntan mosade Norge i premiären i Tampere. Även mot Lettland, som förlorade mot USA med 1-4 i öppningsmatchen, väntas Jalonens lejon vinna komfortabelt då det skiljer enormt mycket i kapacitet mellan dessa två nationer. Spiktvåan är odiskutabel!

Varningen! Los Angeles
Edmonton lyckades pressa fram en Game 7 i denna matchserie efter att stjärnor som McDavid och Kane levererade i Änglarnas stad senast. Men kanadickerna har historiskt haft en ovana att misslyckas i Stanley Cup, där Kings har betydligt större rutin. Det är därmed inte alls otänkbart att Kempe och company lyckas skrälla i Alberta igen. X2 prioriteras i jakten på en skräll!

36 rader
1. Lettland – Finland 2
2. Slovakien – Tyskland 1 X 2
3. Carolina – Boston 1
4. Toronto – Tampa Bay 1
5. Edmonton – Los Angeles 1 X 2
6. Laval Rocket – Syracuse 1 X
7. Charlotte – Bridgeport 1 2
8. Utica – Rochester 1
216 rader
1. Lettland – Finland 2
2. Slovakien – Tyskland 1 X 2
3. Carolina – Boston 1 2
4. Toronto – Tampa Bay 1 X 2
5. Edmonton – Los Angeles 1 X 2
6. Laval Rocket – Syracuse 1 X
7. Charlotte – Bridgeport 1 2
8. Utica – Rochester 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100