Powerplay tips fredag 9 december 2022

Full matta svensk hockey är det som gäller på torsdagens Powerplay. Vi inleder med ett hett rivalmöte i SHL och fortsätter sedan med Hockeyallsvenskan och HockeyEttan. Som vanligt har vi snickrat ihop genomtänkta analyser om alla matcher. Häng med mot åtta gröna bockar!

Spelstopp 18:59

1. Linköping – HV71 1
Rivalmöte inför fullsatt salong i Linköping! Kupongen river onekligen igång på bästa tänkbara sätt. Båda lagen var i farten så sent som igår, HV71 blev pulveriserade av Örebro på hemmais (4-7) medan LHC nollades i Karlstad då Färjestad segrade med 3-0. Östgötarna gjorde ingen dålig match, men saknade skärpan i avsluten. Ett inprickat mål trots 56 skott på mål i förlusterna mot SAIK och FBK vittnar om att Lejonen saknar skadade måltjuven Broc Little. Gästerna från Jönköping är svåra att få grepp om, höga toppar blandas med djupa dalar. Svårsiat precis som oddset indikerar även om vi viktar något åt vänster. Alla tecken om kosingen räcker.

2. Björklöven – Västerås 2
Västerås får det inte att flyga, trots att västmanlänningarna förfogar över ett namnkunnigt lag. Gunnarsson, Kokkonen, Salminen och Frycklund är några av de välbetalda spelare som har underpresterat. Trevor Cheek nätade dubbelt i onsdags och är en av få som slipper bära hundhuvud efter 2-3 i brakan mot ett för dagen ganska blekt Vita Hästen. Att Paananens gäng sitter på ett högre kunnande än vad de visat råder det emellertid inget snack om. Björklöven kom tillbaka från 1-3 och vann sedermera med 6-3 i Mora men det var inte rättvist sett till matchbilden och då ettan rusar mot en överstreckning kopplas hela bältet på i björkarnas stad.

3. Kristianstad – Västervik 1
Kristianstad har det tungt för stunden efter en ny torsk i den senaste omgången via 0-4 i Uppsala mot Almtuna. Känslan var ändå att KIK hade det mesta och bästa av spelet, men de kunde inte förmå att hitta rätt bakom storspelande Oliver Håkansson. AIS hade exempelvis bara tio skott på mål efter två perioder. Bra chans att studsa tillbaka då Västervik gästar isladan i handbollsstaden. Jumbon har torskat nio av de elva senaste och är ytterst beroende av importerna Marcus Vela och Troy Loggins. En duo KIK måste se upp för. Vänsterfattning i norra skåne.

4. BIK Karlskoga – Vita Hästen 1
Vita Hästen vann utan att imponera hemma mot Västerås och fick således jubla för sjätte gången i rad i Himmelstalundshallen. Östgötarna slarvade i passningsspelet och skapade inte många lägen på eget bevåg. Däremot förtjänar Anders Olssons pållar cred för tålamodet i försvarsspelet framför Adam Ohre som tycks ha tagit ett fast tag om förstaspaden. får finna sig i allt så ur underläge. Ettan ställs ut ensam.

5. Djurgården – Östersund 2
Östersund fortsätter att knäppa alla förståsigpåare på nästan. Nykomlingen vände 0-1 till seger 2-1 hemma mot Djurgården senast och parkerar på en sjätteplats i Hockeyallsvenskan. Ikväll jagar jämtarna nya poäng mot de mesta mästarna. Isak Mantler höll stången när Djurgårdens stjärnor kom farande senast, han kan mycket väl göra om den bedriften då stockholmarnas offensiv hackar, minst sagt. Järnkaminerna dras alltjämt med en rad tunga avbräck och till rådande procent är det onekligen läge att hela upp och jobba ny ÖIK-knall.

6. Borås – Nybro 1
Borås var längre uträknade i kampen om en plats i Allettan, men efter en ruggigt stark sista halva av Hockeyettan Södra har Gunnars Perssons manskap chans att norpa den femte och sista biljetten. För att drömmen ska förverkligas krävs dock seger mot Nybro samtidigt som Halmstad förlorar hemma mot Vimmerby. Med storspelande Konstantin Barulin i kassen har boråsarna åtminstone en god chans att lösa deras uppgift. De tillresta Vikingarna har trots allt underpresterat gravt sett till materialet och fick nyligen slita hårt för att avväpna ett krisande KRIF. På mindre system är ettan en spännande chansspik. På större hakar tvåan på.

7. Mariestad – Skövde 1
Hockeyettan västra går också i mål under fredagskvällen och det är upplagt för en riktigt spännande sista omgång. I Mariehus Arena står säsongens andra, och kanske sista, Skaraborgsderby på menyn. Förutsättningarna är som sådana att redan klara Skövde vid seger, samtidigt som Surahammar nyper en trea mot Lindlöven, skjuter bort rivalen Mariestad från vidare spel i Allettan. Ett intrikat utgångsläge och även om hemmahörande BoIS är starka på egen rink kan nerverna mycket väl spela Johan Frick och company ett spratt här. Lurigt är bara förnamnet där “Gaffeln” (etta-tvåa) lämpar sig som lösning i en förmodad svängig batalj.

8. Wings Arlanda – Väsby 2
Wings Arlanda hade allt i egna händer inför de två avslutande omgångarna, men efter 3-5 i ändalykten Strömsbro är flygplatslaget minst sagt illa ut i kampen om Allettan-platserna. Inte nog med att Wings behöver ta poäng (troligen vinna) mot seriens överlägset bästa lag, Väsby, så måste de svartgula få hjälp av redan avsågade Vallentuna och Segeltorp. Väsby vill ta med sig en god känsla in i Allettan och är det bättre laget på samtliga poster. Landar tvåan in söder om 60-strecket greppar vi spikklubban i Märsta.

Kassaskåpet! Väsby
Väsby har redan vunnit den östra Ettan sedan en tid tillbaka och körde över Vallentuna i derbyt häromsistens. Här riskerar sexan Wings gå samma öde till mötes. Tvåa i Märsta!

Varningen! Östersund
Östersund har skrällt flertalet gånger, men likväl blir de kaxiga jämtarna nedvärderade av såväl oddssättare som tippare. Djurgården har sannerligen inte rosat marknaden och lever farligt på Hovet. Pass upp för kanariefåglar i Stockholm!

36 rader
1. Linköping – HV71 1 X
2. Björklöven – Västerås 1 X 2
3. Kristianstad – Västervik 1
4. Karlskoga – Vita Hästen 1
5. Djurgården – Östersund 1 X 2
6. Borås – Nybro 1
7. Mariestad – Skövde 1 2
8. Wings Arlanda – Väsby 2
216 rader
1. Linköping – HV71 1 X 2
2. Björklöven – Västerås 1 X 2
3. Kristianstad – Västervik 1 X
4. Karlskoga – Vita Hästen 1
5. Djurgården – Östersund 1 X 2
6. Borås – Nybro 1 2
7. Mariestad – Skövde 1 2
8. Wings Arlanda – Väsby 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100