Europatipset tips söndag 11 juli 2021

Det är ett högoktanigt Europatips denna söndag. Förutom utsökt spelvärde på flera håll, inte minst i Allsvenskan, så bjuder kupongen inte bara på en EM-final utan också 2,5 miljoner i jackpot. Vi har gjort analysen. Häng med mot 13 rätt!

Spelstopp 14:59

1. Italien – England 2
På den engelska nationalarenan kommer 60 000 förväntansfulla åskådare bänka sig för ett bevittna EM-finalen mellan Italien och England. Gli Azzurri är hemmalag på pappret men det är alltså britterna mot kommer att ha ett mäktigt publikstöd i ryggen på Wembley. Mancinis pastavurmare har precis som Southgates lejon varit stabila i de bakre leden. Att Spinazzola saknas är dock ett kännbart tapp, framförallt ytterbackens offensiva raider. Italien var illa ute mot Spanien, men visade både styrka och kyla i straffläggningen. Frågan är om de azurblå orkar stå emot Englands våldsamma offensiv med Kane och stekhete Sterling i fören. Med fint värde till höger är tvåan ett vettigt utgångstecken. Plocka med krysset om kosingen räcker.

2. Elfsborg – Örebro X
I fjol landade Elfsborg in på en andraplats och trots att boråsarna har tappat flera viktiga pjäser smyger de med i toppen av Allsvenskan även i år. Att de ska hålla hela vägen är däremot tveksamt, i synnerhet då Okumu numera huserar i den belgiska ligan. Jimmy Thelins mannar kommer stärkta av en seger mot Göteborg, men det var en turlig sådan och här blir de gulsvarta orimligt högt streckade. Örebro har förvisso varit usla under upptakten, mot just Elfsborg brukar emellertid ÖSK leverera. Koppla helst på hela säkerhetsbältet på Borås Arena.

3. Hammarby – Degerfors 1
Hammarby var ytterst nära att bärga tre sköna poäng i återstarten men i slutet av matchen på Tele2 Arena fick bajarna se Antonsson kräma dit 1-1 för Halmstad. Södermalms stolthet får det inte att flyga så här långt och under söndagen kommer en ny lurig nykomling på besök. Degerfors har övertygat och är faktiskt det enda laget som har slagit Djurgården. Det var dock hemma på Stora Valla, på Tele2:s plastmatta blir det betydligt tuffare för skyttekung Edvardsen och company. Ettan garderas enbart med hänsyn till värdet.

4. Mjällby – Norrköping 1
Norrköping lyckades med bedriften att slå tillbaka de regerande mästarna hemma på Platinumcars Arena. Det ska dock nämnas att 3-2-segern inte var helt rättvis samt att gästande Malmö saknade flera vitala pjäser, däribland Toivonen och Christiansen. Svenska folket ger östgötarna löjligt stort förtroende i Listerlandet, där Mjällby inte har tagit stryk på tio månader i ligasammanhang. Gästerna har Lund avstängd och skador på både Nyman och Levi. Järdlers hemmahörande gäng ståtar med fina underliggande siffror och här får MAIF fullt förtroende till låg procent. Spännande spiketta!

5. Östersund – IFK Göteborg 2
Göteborg går riktigt tungt för tillfället och Stahre fick inte direkt någon pangstart på sin comeback på Blåvitts tränarbänk. 0-1 i baken mot Elfsborg sved såklart, men spelmässigt såg det ändå helt okej ut. De tillflugna änglarna ställs på Jämtkraft Arena mot ett motstånd som brukar passa dem väl. I fjol vann IFK med klara 4-0 på denna skådeplats och Östersund har inte sett bra ut mot slutet, något fem torsk sista sex understryker. Att den offensiva stjärnan Turgott är iväg på landslagsuppdrag är dessutom ett stort avbräck. Tvåan gillas och singlas till helt okej värde.

6. Helsingborg – Akropolis 2
Ett hack ner i seriesystemet har inte Helsingborg lyckats leva upp till förväntningarna. Skåningarna, som drattade ur finrummet föregående säsong, ligger och skvalpar i mittenbassängen och rödvästarnas offensiv lyser med sin frånvaro – sett till de fyra senaste matcherna har HIF blott mäktat med att peta dit en boll i rätt bur. Inför mötet med Akropolis saknas Wilhelm Loeper och mot kontringsstarka grekiska poliser går inte hemmapågarna säkra. Alla tecken åker in där högersidan rensar friskt.

7. Molde – Odds BK 1
Över till oljeriket i väst där Molde aningen oväntat sitter överst på tronen i Eliteseriens tabell. Att anrika MFK skulle finnas med och hugga i toppen var visserligen väntat, men att de har suveräna Bodö/Glimt efter sig imponerar oerhört. Odds BK har även de svarat för en fin vårsäsong där framförallt Mushaga Bakenga visat vägen för de svartvita. Strikern har dock dragit på sig för många ostskivor och får finna sig i att bevittna söndagens toppfight från botbänken. Det är ett mastigt avbräck för de tillresta som i fjol inte hade en sportmössa på Aker Stadion. Här har Molde vunnit tre raka och bombat in nio baljor. Ettan spikas trots överstreckning.

8. Vålerengen – Lilleström 1
Den norska resan går vidare till Oslo där ett maffigt derby står på menyn. Lilleström har gjort det riktigt bra som nykomlingar trots att truppen egentligen inte håller någon vidare klass. LSK har stått som segrare i fem av de nio första omgångarna och någon tur tillbaka till OBOS-ligaen lär det inte bli för de svartgula. Bortaspelet har dock inte övertygat och här ställs LSK mot ett starkt Vålerengen som återigen kamperar i toppen av Eliteserien. Det ska vara tydlig skillnad lagen emellan till Engas fördel. Ettan bankas in på Intility Arena!

9. Piteå IF – IF Sylvia 2
Sylvia sätter sig på bussen och reser upp till Norrbotten med gott gry i gruppen efter de senaste resultaten i Ettan Norra. Under de tre senaste fighterna har IFK Norrköpings farmarlag pulveriserat Haninge (5-0) och Assyriska FF (4-0) där Motala-sonen Jonte Gren hamnade i målprotokollet i bägge fighterna. Däremellan föll gästerna borta mot formstarka Karlstad med 1-2. Inget resultat Gren och grabbarna behöver skämmas för, men de svartvita har trots allt haft en del problem med jämnheten. Något resultatraden 7-0-7 indikerar. Piteå spås få kämpa för ett nytt kontrakt men hemma i paltstaden är PIF tuffa att tampas med. Även om tvåan bör streckas först är ettan inget dumt komplement när plånboken vidgas.

10. Sollentuna – Umeå FC 1
Sollentuna, som slutade på en tredjeplats i Ettan Norra förra säsongen, får minimalt förtroende av det svenska folket. Hemma i Stockholm har trots allt SFK minst löst en pinne i fyra av sex matcher och är dessutom ett av tre lag som nypt en pinne av tabellettan Brommapojkarna. På pappret är Umeå ett av ligans absolut bästa lag och kommer säkert finnas med uppe i toppen under hela säsongen. Västerbottningarna har dock matchats hårt sista tiden, tidigare i veckan var UFC bland annat uppe i Luleå och spelade cupmatch. Med trötta ben är ett överstreckat Umeå en favorit i fara. 1X inleder till förmånligt värde.

11. Sandviken – Hudiksvalls FF 2
Nykomlingen Hudiksvalls FF är tillsammans med topplagen Brommapojkarna och Umeå de lag som gått obesegrade i de fem senaste matcherna. HFF reser till Gästriklands bandymecka med friska vindar i seglen och mot tvåan Sandviken har HFF precis allt att vinna. Alla räknar med att de ska få duktigt med stryk av SIF som ståtar med 17 inspelade poäng på sju hemmamatcher. Det ska dock sägas att gästrikarna åkte på däng av jumbon Hammarby Talang för ett par veckor sedan och när ettan målas upp till månen bör garderingspennan plockas fram i ett tidigt skede. Läge att blicka brett och hoppas på en saftig bortaknall i jakten på miljonerna!

12. Halmstad – Djurgården 2
Halmstad gjorde en heroisk insats borta mot Hammarby och belönades med en poäng efter 1-1 på Tele2 Arena. Hallänningarna ställs härnäst mot ett annat gäng Stockholmslag. Djurgården har varit Allsvenskans jämnaste lag och toppar tabellen fullt välförtjänt. Järnkaminerna hade inga problem med att montera ner Örebro i återstarten och äntrar Gessles hemstad med goda förhoppningar om en ny trea. HBK är förvisso stabila på Örjans Vall, och har vassa Antonsson på topp, men truppmässigt är det tydlig fördel DIF. Bortasegern ligger närmast till hands men med värdet i åtanke är det inte fel att gardera.

13. Kalmar FF – Häcken X
Med Henke Rydström bakom rodret ser Kalmar ut som ett helt annat lag jämfört med i fjol då KFF behövde kvala sig kvar i det blågula finrummet. Smålänningarna har svarat för en succéartad säsong så långt trots att det finns mycket mer att önska i offensiv riktning. Tre mål framåt på fyra hemmamatcher är näst sämst i klassen efter Örebro, men samtidigt är försvarsspelet betongsäkert. Häcken såg förbättrat ut under Per-Mathias Högmo. Göteborgarna slog tillbaka AIK med 2-1 i återstarten. Leo Bengtsson är avstängd. Jeremejeff är dock åter i spel efter att ha spenderat en match i utvisningsbåset. I en trolig målsnål och jämn match lämpar sig krysset som utgång. Finns kräm kvar i tuben rekommenderas alla tecken.

Kassaskåpet! Molde
Med Mushaga Bakenga förpassad till botbänken blir det oerhört svårt för Odds BK att stå upp mot Norges just nu bästa lag. Detta bör Molde vinna utan större bekymmer.

Varningen! Akropolis
Känslan är att det blir betydligt jämnare på Olympia än vad nuvarande streckning gör gällande. Helsingborg har inte imponerat nämnvärt och mot ett välcoachat Akropolis får HIF se upp. X2 prioriteras i Skåne.

288 rader
1. Italien – England X 2
2. Elfsborg – Örebro 1 X
3. Hammarby – Degerfors 1
4. Mjällby – Norrköping 1
5. Östersund – Göteborg 2
6. Helsingborg – Akropolis 1 X 2
7. Molde – Odds BK 1
8. Vålerengen – Lilleström 1
9. Piteå IF – IF Sylvia 1 2
10. Sollentuna – Umeå FC 1 X
11. Sandviken – Hudiksvall 1 X 2
12. Halmstad – Djurgården X 2
13. Kalmar FF – Häcken X
1296 rader
1. Italien – England X 2
2. Elfsborg – Örebro 1 X 2
3. Hammarby – Degerfors 1 X
4. Mjällby – Norrköping 1
5. Östersund – Göteborg 2
6. Helsingborg – Akropolis 1 X 2
7. Molde – Odds BK 1
8. Vålerengen – Lilleström 1
9. Piteå IF – IF Sylvia 1 2
10. Sollentuna – Umeå FC 1 X 2
11. Sandviken – Hudiksvall 1 X 2
12. Halmstad – Djurgården X 2
13. Kalmar FF – Häcken X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100