Europatipset tips onsdag 23 juni 2021

De fyra sista EM-matcherna från gruppspelet inleder onsdagens Europatips som sedan fylls på med svenska Division 1 och norska Eliteserien. I de sistnämnda tävlingarna finns det flera fina drag att hämta. För Blågul del tar vi oss an Polen ikväll och där övervärderar det svenska folket Sveriges chanser. Häng med på hela analysen här!

Spelstopp 17:59

1. Sverige – Polen 2
Våra blågula krigare äntrar tipset när de, stärkta av en seger mot Slovakien, tar sig an Polen. De sistnämnda mötte Spanien i Sevilla och gjorde en riktigt bra insats. Blågult har förvisso inte övertygat hittills, men ska ändå anses som det klart bättre laget och har dessutom en gruppseger att spela för. Som vanligt streckas Sverige högt – på tok för högt denna gång – och värdehjärnan talar om att det är ett måste att gardera hur än gärna vi vill mata in en seger för Janne och gänget. En icke favoritbeklädd etta får stå åt sidan inledningsvis men finns stålarna till att bygga större system är det helgarderingen som gäller.

2. Slovakien – Spanien 2
Slovakien utsågs av många som det sämsta laget inför startskottet på turneringen, men Marek Hamsík och company satte munkavle på tvivlarna genom att slå Polen i premiären. Segern följdes upp med en förlust mot Sverige, och i Sevilla lär Stefan Tarkovic landslag få svettas rejält, bokstavligt talat. Den spanska hettan kan orsaka enorma bekymmer – det vittnar inte minst de svenska spelarna om efter bragden på Estadio de La Cartuja. De rödklädda, med Jordi Alba som drivande motor, besitter dessutom betydligt högre fotbollskunnande än sina antagonister och med tanke på hemmafördelen känns allt annat än en spansk seger som fantasi trots två raka kryss. Tvåan står stadig allena.

3. Portugal – Frankrike 2
Dödens grupp (F) där mötet mellan Portugal och Frankrike är först ut. Räkna med fotbollsunderhållning av rang när två av Europas (och även världens) bästa landslag brakar samman. Fernandes mot Griezmann, Ronaldo mot Benzema och Varane mot Pepe. Ja ni hör ju, vi har en häftig kväll i Budapest att se fram emot. Fransmännen är trots allt favoriter till att lyfta trofén i juli, och även om CR7 och hans vinröda gäng från den Iberiska halvön är regerande Europamästare så kunde svagheter i spelet skymtas mot Ungern i gruppspelets första match likväl som 2-4-torsken mot Tyskland häromsistens. X2 inleder.

4. Tyskland – Ungern 1
Tyskland förlorade mot Frankrike efter ett olyckligt självmål av kulturbäraren Mats Hummels. Hummels kom, precis som övriga tyskar, upp på betydligt högre nivå då Die Mannschaft spelade ut Portugal efter noter. Olyckligt för backen, precis som duon Müller och Gündogan, har skador nu kunnat skönjas och trion är mycket oklar. Hur man än vrider och vänder på det ska ungrarna inte ha något att hämta på Allianz Arena. Besöksnationen är utan sin hemmapublik och trots 1-1 mot Frankrike ska ändå inte Rossis mannar kunna hota. Ettan är bara spika in trots hård streckning.

5. Ljungskile – Tvååker X
Tvååker sprang rakt in i en fint utsatt Skövde-fälla och körde fast gång på gång hemmavid. 0-2-förlusten var ett faktum vilket var gästernas första nederlag på tio matcher. Ljungskile ligger, precis som besökarna från Halland, med och utmanar i toppen av tabellen. LSK besegrade Lindome häromsistens med 2-1 vilket gjorde så fjolårets Superettan-klubb klev förbi onsdagens motståndare i tabellen. Båda lagen är bäst i klassen när det kommer till defensiven i Ettan-serien vilket nio insläppta på vardera tolv matcher visar. Ovisst och mycket jämnt att vänta. Panga på, 1X2!

6. Torns IF – Assyriska IK 1
Två lag i Söderettan som haft stora bekymmer under våren kliver upp i duell i Lund. Hemmalagets defensiv har rämnat och TIF släpper in väldigt många mål för tillfället. I Lundaderbyt mot LBK fick gambianen och tillika landslagskeepern Lamin Sarr vittja sitt nät sju gånger om då laget torskade med galna 1-7. Assyriska å sin sida rosar ingen marknad. Förlust mot Linköping nyligen vittnar om ett icke fungerande kollektiv just nu och den nyligen tillträdande tränaren Ninos Töre har ett jättejobb framför sig för att få AIK på rätt köl igen. Ettan blir troligen ett skapligt fint streck framåt spelstopp och ska värderas först i led. Finns stålarna är det däremot inte tal om att snåla med tecken i Skåne. Garderingarna byggs på med fördel från höger, då krysset är mindre troligt i en förmodat målrik match.

7. Ecuador – Peru 1
Peru stod för en riktig praktknall då nationen vann mot Colombia i senaste omgången av Copa América och därmed har Ricardo Garecas landslag tagit ett litet steg mot de stundande knock out-rundorna. Ecuador å sin sida har inte alls kommit upp i nivå hittills i mästerskapet vilket inte minst 2-2 mot ett vingklippt Venezuela häromsistens vittnar om. I grund och botten ska ändå ecuadorianerna hållas något högre och ettan på neutral matta i Brasilien kliver in först.

8. Brasilien – Colombia X
Brasilien är megafavoriter att försvara Copa América-guldet. Brassarna har varit magiskt bra under lång tid och kan, förutom två raka vinster i detta mästerskap och 7-0 i målskillnad, visa upp ytterligare tio raka vinster i alla tävlingar. Colombia känns en aning på dekis. Zapata och Muriel har inte hittat magin i landslagsdressen på samma sätt som i Atalanta och utan till exempel Falcao som någon form av naturlig ledargestalt har inte “kaffeodlarna” fått till spelet under detta mästerskap. Att det finns massor av fotboll inom de colombianska spelarna råder det inga tvivel om. Att tvåan ser ut att stanna i krokarna runt 5-10 procent är för bra för att inte lirka in på första bästa kupong. Ett skrälldrag som skulle sätta enorm sprätt på utdelningen minst sagt.

9. Bodö/Glimt – Molde 1
Seriefinal i norska Eliteserien. Bodö/Glimt löste guldet i fjol och har kapaciteten att åter få skörda samma framgång. Hemmalaget har tappat styrka framåt i och med skyttekungarna Zinckernagel samt Kasper Junker tack och hej inför säsongen. Trots detta har Glimt ändå fortsatt på inslagen väg där nya stjärnskott tagit vid. Molde är utmanarna som ska kunna störa i kampen om pokalen. Omoijuanfo är en toppklass-spelare och till sin hjälp finns massor med duktiga spelare och dessutom kanske hela ligans bästa tränare i Erling Moe. Här går dock de blåvita bet. Ettan är ett mycket spännande singeldrag.

10. Haugesund – Brann 2
Brann-männen från Bergen har startat upp säsongen på ett uselt sätt. Segrarna lyser i det största med sin frånvaro och nu börjar det bli fara och färde när det kommer till gästernas möjligheter att rädda kontraktet. En klubb i den norska toppligan som startat med fyra inspelade poäng på nio matcher har i majoriteten av fallen rasat ur. Det är den bittra sanningen så nu måste det verkligen bli ordning på torpet om inte detta ska barka rakt ner i OBOS-ligaen. Spelmässigt har ändå gästerna lyft sig en aning och Haugesund på bortaplan brukar inte vara någon uppgift som skrämmer. Värdklubben har inledningsvis spelat som ett mittenlag och det är nog troligen i krokarna runt 7-9-plats vi kommer hitta laget när säsongen summeras. I fjol vann Brann motsvarande tillställning med 2-1 och det ska absolut kunna finnas möjlighet till att göra även denna gång. Värdet pekar rakt österut och då fattar vi pennan med tvåan först.

11. Odds BK – Tromsö 1
Tromsö är tillbaka i finrummet efter en mindre rolig utflykt till OBOS-ligaen i fjol. Klubben från norr har startat upp fint i Eliteserien och trivs dessutom ypperligt på resande fot. Odds BK blir dock en rejäl utmaning. OBK med striken Mushaga Bakenga i fronten firade stora triumfer på bortaplan mot Brann nyligen. Tre mål kom från 28-åringen under den andra halvleken mot Bergen-klubben och därmed vann laget sin första fajt på bortaplan. Hemma är värdarna starka generellt och har bland annat besegrat mästarna Bodö/Glimt under våren. 1X känns faktiskt tillräckligt på Skagerak Arena.

12. Stabaek – Vålerengen 2
Derbydags i Oslo-regionen då Stabaek med Janne Jönsson vid rodret ska gästas av Vålerengen. Hemmalaget har en seger hittills i bagaget och formen inför denna duell är minst sagt sviktande. Tre raka nederlag och 3-9 i målskillnad är den bistra sanningen. Vålerengen har visserligen inte heller vunnit någon av de tre nyss spelade matcherna men här har ändå Layouni och gänget letat in kryss mot både Bodö/Glimt likväl som Odds BK. Gästerna har ett par skador att ta hänsyn till. Bland annat Kjartansson som kommer saknas ett tag till. Det ska emellertid inte spela någon roll. Tvåan är spikbar trots en mindre överstreckning.

13. Strömsgodset – Sandefjord 1
Det är mindre krisläge i Sandefjord. Gästerna har fått in corona i truppen men i nuläget har inte klubben gått ut med hur allvarlig situationen är. Klart är däremot att klubbens träning under tisdagen är inställd. Strömsgodset får nog ändå ställa in sig på match och det är ett hemmalag som lirade 1-1 i derbyt mot Mjöndalen nyligen och har kvalitéer för att kunna jobba ner även ett fullt friskt Sandefjord. Ettan först där krysset åker med som stödhjul endast i värdesyfte.

Kassaskåpet! Spanien
Spanien har en av mästerskapets högsta xG (ungefär 6,1) men har endast noterats för ett ynka mål. Islossning mot Slovakien att vänta. Detta kan mycket väl sticka iväg till ett par måls marginal. Solklar tvåa.

Varningen! Colombia
Att vi kan köpa in tvåan i matchen Brasilien – Colombia till mellan 5-10 procent är helt galet. Bara helgardera mötet och hoppas på leverans från Zapata och company.

144 rader
1. Sverige – Polen X 2
2. Slovakien – Spanien 2
3. Portugal – Frankrike X 2
4. Tyskland – Ungern 1
5. Ljungskile – Tvååker 1 X 2
6. Torns – Assyriska IK 1
7. Ecuador – Peru 1
8. Brasilien – Colombia 1 X 2
9. Bodö/Glimt – Molde 1
10. Haugesund – Brann X 2
11. Odds BK – Tromsö 1 X
12. Stabaek – Vålerengen 2
13. Strömsg. – Sandefjord 1
1296 rader
1. Sverige – Polen 1 X 2
2. Slovakien – Spanien 2
3. Portugal – Frankrike 1 X 2
4. Tyskland – Ungern 1
5. Ljungskile – Tvååker 1 X 2
6. Torns – Assyriska IK 1 2
7. Ecuador – Peru 1
8. Brasilien – Colombia 1 X 2
9. Bodö/Glimt – Molde 1
10. Haugesund – Brann X 2
11. Odds BK – Tromsö 1 X
12. Stabaek – Vålerengen 2
13. Strömsg. – Sandefjord 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100